0

- Г-жо Бакалова, в понеделник Районният съд в Пловдив все пак реши да гледа делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови по общия ред. Преди това вие обявихте, че губите надежда, че ще получите справедливост. След решението на съда това промени ли се?

- За това се борихме. Ние не искахме да се дава ход на това дело, за да може да бъде екстрадиран Рангел Бизюрев (сочен за физически убиец на Митко - б.а), за да може той да даде показания и да се разбере колко човека точно участват в убийството на сина ми. Защото те прикриват още някого. Четири човека са били на мястото, Митко е бил петият. Ние държим делото да се гледа по общия ред, за да чуем свидетелите, всички тези, които са били там и са видели кой какво е правил. Радваме се, че не беше даден ход на делото. Чакаме екстрадирането на Рангел. Как може да бъде даден ход на дело, по което не е разпитан този, който се води извършител на убийството.

- Няколко пъти вече споменавате, че извършителите са четирима. Защо смятате така?

- Има записи от камери, на които се виждат 4 човека. Ние работим още върху записите. И аз вечер гледам записи, когато имам възможност. Там се виждат 4-ма. Кои са те? Знаем за Борислав - единия близнак, знаем и за Рангел. Но кои са другите двама? Вижда се, че на мястото Митко е отишъл по-рано и е изненадан. Възможно е момиче да е изкарало сина ми от къщи във фаталната вечер. Той си е писал до последно с едно момиче и то най- вероятно го е помолило да излезе от къщи. Защото единият от близнаците - Борислав Динков - в 22,41 часа на 20 юли миналата година пита Митко дали ще излиза и Митко му отказва, казвайки, че си е легнал. Предлага му, ако иска да дойде у нас, да седнат на двора. Разбират се да се видят на следващия ден. А с въпросното момиче Яница си пише до 22,50 часа същата вечер. След това Митко излиза от дома ни и повече не се връща. Това момиче на 21 юли, на 22 юли или на 23 юли повече не пише на Митко. Тази Яница е идвала в дома ни може би 10-12 дни преди убийството. Синът ми на 10 юли замина на почивка с баща си. Дойде си на 15 юли. Една нощ преспива в град Стамболийски и на 16-и аз го прибрах. 4 дни беше тук, в Цалапица. На 20 вечерта е убит. Момичето до последно си пише с него. Към онзи момент тя е на 15 години.

- Това ли е мотивът за убийството според вас? Заради момиче?

- Никой не може каже какъв е бил мотивът. Затова искаме Бизюрев да дойде да каже какво се е случило въпросната вечер. Защото близнаците сега прехвърлят всичко на него. Това, което ми беше казано от Нено Узунов от Криминална полиция, е, че на всеки разпит близнаците си променят показанията. Отказали се от най-първите показания от 26-и. Когато са заловени на морето и са доведени в Пловдив през нощта, правят пълни самопризнания. На 27-и сутринта е изровено тялото на сина ми. Същия ден на обяд им изтича 24 часовата заповед за арест. След това се отказват от показанията си, вероятно по съвет на адвокат. Борислав сменя показанията си три пъти. Първо казва, че тримата били копали, за да заровят сина ми. После твърди, че двама били копали и накрая твърди, че само Рангел бил копал. На такива хора може ли да им се има вяра?

- В някои от тези показания споменават ли въпросното момиче и изобщо защо се случило всичко?

- Никъде не я споменават. Тук се укриват хора. Ние сме свалили записи от камери от датите 16 юли до 23 юли, за да гледаме и да видим какво се случва в парка, на центъра и пр. Никъде няма скандал между Митко и Рангел очи в очи. Как така изведнъж изскача твърдението, че Рангел искал да бие Митко. Това беше казано от едно момче в един фитнес. Така и не разбрах кое момче го е казало. Тук са много неизвестните. Опитваме се да навържем пъзела и не можем. Защото ние не можем да имаме доверие на лицето, което е дало показания, че е видяло Борислав и Рангел да слагат тялото на Митко в багажника на колата. Той е ключов свидетел. Казва се Атанас Гунчев.

- Има очевидец, който е видял как слагат тялото на Митко в багажник?

- Да. И два месеца след убийството, благодарение на записите от камерите, видяхме как бяга към мястото. Дадохме всичко в полицията и той беше извикан тогава на разпит. Той е укривател. Но и той казва, че мястото на побоя е тук, пред нашия съсед, на 50 метра от дома ни. Прозорецът на спалнята ми сочи натам. Как няма да си чуя детето как вика. Дали няма да чуя разправия, а съседът ми е на 7 метра от посоченото място. Лъжат. Сменят мястото на престъплението с 80 метра. Всичко става на площадката и сменят мястото в показанията, за да не гледа никой записите и да види, че има свидетели и хора, които допълнително са замесени. Този Атанас тогава е на 17 години, момичето е 15-16-годишна. Просто замесват непълнолетни деца. Какво да ви кажа? Отворили сме всички чатове на Митко и гледаме кой и кога. Те са си изтрили всичко от телефоните. Защо? Те като са си трили от техните телефони, от телефона на Митко не може да се трие. Тъй като сим картата, която ползваше Митко, е на мое име, аз извадих дубликат и започнах да влизам в различните приложения.

- Какво видяхте там?

- Така видяхме чатовете и че си е писал с въпросното момиче Яница. Тя е първа братовчедка на този Атанас, който е видял как товарят тялото на сина ми в багажник. Преди да започне побоят, виждаме Митко там с още едно момиче на площадката прегърнати. И най-вероятно тя е поискала Митко да излезе. Писала му, че има ангажимент и няма да може да се видят, а той й отговаря, че на другия ден си заминава в Стамболийски. Най-вероятно тя го е накарала да излезе, защото Митко е отказал на Борислав. Но какъв е мотивът, не се знае. Ние предполагаме много неща. Но едно е предположението, друго е действителността. Бизюрев е заминал на 14 септември 2022 г. за Германия и си идва за първи път на 10 юли следващата година. Същия ден Митко заминава на почивка с баща си и се връща 5 дни по-късно. На 16 юли аз го прибирам от Стамболийски и той прекарва в Цалапица точно 4 дни. Какво се е случило, нямам идея. Как така е направен този скандал. Виждаме по чатовете, че Митко й казва, че се дразни на Рангел, че не иска да влиза в неговия обсег. Той е бил подигравателен към по-малките. Той се е имал за нещо повече като 30-годишен. Удрял им е шамарчета, ритал ги е по краката. Митко му е правил забележки. Той не обичаше хора, които се държат по такъв начин.

- Това момиче викано ли е на разпит? Вие какво знаете?

- Викани са всички. Мълчат, защото са приятели на близнаците. Просто се опитват да прикрият всичко. Никой не очакваше, че Рангел ще бъде заловен. Така той поема цялата вина. Дали някой ще отиде цял живот в затвора заради грешката на друг. Рангел ще си каже истината, за да се мъчи да отърве кожата. Че и той е участвал в побоя, участвал е. Това го знаем. Било с ритане, било с друго. Бизюрев никога не е спортувал, нито бокс, нито нищо. Има негова снимка от 19-и, ден преди убийството. На нея се вижда, че ръката му е подута. Той не е могъл да я движи. Ударил с опакото на ръката си някакво момче и затова му се подула. Той е левичар. Рангел няма файда да крие нито Борислав, нито Валентин. Динкови са имали и други побои. Разбрах за момче от Цалапица, което е лежало в болница. Бил е зверски пребит, но не е пуснал жалба. Близнаците са го нападнали в гръб с боксове. Динкови са тренирали бойни изкуства, но треньорът им ги изгонил преди две години.

- Какво показва съдебномедицинската експертиза на тялото на Митко?

- Бил е зверски пребит. Експертизата ми бе показана само за 2 минути. Няма как да прочетеш цяла папка за това време. Успяхме да видим, че в кръвта му не са открити нито наркотици, нито алкохол. Но ми е много интересно защо не са правени тестове за наркотици на близнаците. Питах този Узунов от Криминална полиция в Пловдив дали са ги тествали. Той каза „не“, а като го питах „защо“, той вдигна рамене. Те са били на парк, долу до църквата. Там са пили, пушили, друсали са се, всичко. Въпросната вечер са си правили барбекю. Било е лято, празник - Илинден. Там са били Рангел, близнаците, много хора, около 20 души. След това са дошли тук на центъра, на другия парк, тези деца, които ги виждаме на записите. Там на парка до църквата няма камери, там няма как да видим точно кои са били въпросната вечер. Всички са отишли и са дали показания. Тъй като са много хора, не знаят кой кога е изчезвал, кой кога се е връщал.

- Знаете ли кога се очаква Рангел да бъде върнат у нас?

- Другата седмица вероятно. Но това го слушаме от много седмици. На 25 януари цяла България видя главния секретар на МВР Живко Коцев да казва по медиите, че до 10 дни Рангел ще бъде екстрадиран. Тези 10 дни станаха 1 месец. По време на последния протест никой от прокуратурата не слезе да разговаря с нас. Поисках среща. Охраната на входа се обади горе и каза, че били по служебни ангажименти извън сградата. Добре, ако окръжният прокурор Ваня Христева има ангажимент, къде са заместниците й - и те ли са ангажирани. То се оказа, че цялата сграда е със служебни ангажименти. Имало е възможност да се подадат документи. Говоря за Закона за европейската заповед за арест – чл. 52, ал 2. Това се изпраща от нашата прокуратура в Дания лицето да бъде предоставено за месец, за да се извършат разпитите и, ако държат там да си лежи присъдата, да им го върнат. И чак после да го върнат тук да си лежи в нашите затвори. Три месеца вече, откакто Рангел е заловен и не могат да го върнат. Тази европейска заповед по бързата процедура е 10 дни, по бавната процедура - 2 месеца, а тук говорим за три месеца. Да, хванат е с фалшиви документи и има разследване, но тук става дума за по- тежко престъпление - убийство. Трябваше пловдивската прокуратура да направи всичко възможно, за да бъде изискан и екстрадиран по-бързо. Евентуално е можело да отидат двама души и да го разпитат там. Дотук това беше пълен фарс с делото срещу Динкови. Става дума за убийство все пак. В един обир всички участници ли са заподозряни или шофьорът отпада, че той се води, че ги покрива. Разбира се, че всички се водят. Така е в едно убийство. Това е прецедент в България - участниците в едно убийство да се разделят в районна прокуратура, да се разследват като укриватели и в окръжна прокуратура само срещу Бизюрев. И попитах защо. Отговориха ми, че е въз основа на събраните доказателства и това, което твърдят близнаците. Рангел е задочно обвинен въз основа на техните показания. Но те казват, че нищо не били правили. То просто е смешно.

- Към днешна дата някой от близките на близнаците или на Рангел свърза ли се с вас?

- Видях се с бабата на Бизюрев, с чичо му също. С бащата на Рангел разговарях няколко пъти по телефона. Той се е преместил извън Цалапица, защото ми каза, че няма очи да погледне хората. Чичото на Бизюрев сутрин рано излиза за работа и вечер по тъмно се връща, за да не го виждат хората. Бабата също не излиза от дома си. Комшиите й пазаруват, каквото им поръча, и това е.

- Бащата на Бизюрев какво ви каза?

- Той не може да повярва, че синът му може да извърши такова нещо. Каза ми, че Рангел е страхлив, страх го е от кръв. Думите му бяха, че за 30 години не се е сбивал. Нещо по-леко като шамар, може. Можел да се перчи на 15- 16-годишните. Баща му плачеше по телефона. На мен ми е единствено дете, каза. Той също мисли, че всичко се прехвърля върху него. Аз му отговорих, че моето дете пък е в гроба. Имам 7-годишна дъщеричка, която е с аутизъм, тя не говори. Пита ли ме на мен какво ми е. Един ден на кого ще си поверя детето. Митко беше подготвен, че един ден, като си отида от този свят, той ще се грижи за нея. Той ми помагаше страшно много. Переше си дрехите, оправяше си стаята. Понякога виждаше, че времето ме притиска и трябваше да я карам на терапия, отменяше ме в домакинската работа. Беше грижовен син и батко.

- Какво ви каза последно?

- Вечерта, преди да излезе и да не се върне повече, му казах, че се прибирам вкъщи. Той ми каза „Мамо, няма ли да излезеш навън“. Обясних му, че предишната нощ сестричката му ме събуди в 2 часа и не съм спала. Влязох да си взема душ и да си легна. Той каза „Аз ще постоя още малко, ще пуша една цигара и влизам“. Легнахме си с мъжа ми, а синът ми остана на двора и това беше. Да не бяхме се прибирали. Ние се упрекваме. Чичо му се упреква, че го докара от балкана, аз се упреквам, че се прибрах и не останах отвън да стоя при него. Ние се чувстваме виновни, че не можахме да предотвратим всичко това. Но Митко казва на момичето в чата, че на другия ден си заминава. Той й пише, че нещо ще става. Някой нещо е гласял и нещо се е случило онази вечер. Тук нещо е планирано предварително. Било побой, нещо станало инцидентно. Защо не са му оказали първа помощ, а са го натоварили в багажник и са го закопали. Като се случи инцидент, човек звъни на 112, подава сигнал. Качват човека и го карат в болница. Могли са да го закарат в болница, вместо това са го закарали на къра да го закопаят. Узунов каза, че най-малко 30 минути е бил жив. Най-малко за 30 минути се копае и една дупка. А те са носели лопати, кирки са носели, пък са връщали. Кога толкова бързо се организираха. Това са трима-четирима човека. Това за мен е планирано убийство. Какво е видял Митко, само бог знае. Не мога да го докажа, но мога да докажа от записите, които сме свалили, продажбата на наркотици от близнаците там във въпросния парк до параклиса. Камерата много хубаво ги е хванала. Когато отидох да свалям записи от камерите, разговарях с кмета на Цалапица и той ми каза, че паролата за камерите от читалището я има той и началника на РПУ - Стамболийски.

- Този, който беше уволнен?

- Същият. След като беше подаден сигнал на 22-ри, че Митко е изчезнал, никой не си мръдна пръста да извика Бизюрев. Той беше 36 часа тук, преди да се качи на самолета и да избяга.

- Близнаците Динкови имат ли обвинения за държане или разпространение на наркотици?

- Не, на този етап не са им повдигнати никакви обвинения. Дали сме записи и всичко. Дори записи от качените не са дошли да свалят още в началото. Убийството става на 20 юли, а криминалисти дойдоха да свалят записи от Цалапица на 25 октомври. Как мислите, дали са останали някакви записи. Да не говорим, че следственият експеримент не беше извършен на мястото, където е станал побоят. Две 19-годишни момчета им се подиграха. Делото срещу близнаците изобщо не трябваше да се разделя. Сега предстои да видим и от какво ще се разболяват подсъдими и свидетели. Виждаме в България едно дело като тръгне, върви с години. Виждаме, че нещо куца в нашата съдебна система и нещо се влачи с години.