0

П ортокал в багажа, неплатени данъци, глоби и дори издръжка за дете на разведени родители може да провали пътуване до любима дестинация. Това са някои от случаите, при които туристи са спрени или върнати към родната им страна.

В един от случаите в главната роля е Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Преди няколко години решава да посети Мексико като турист. След като кацнал на летището в Канкун като всеки редови пътник, той е проверен и минава през специална пътека, която има нещо като светофар, разказва Драганов пред „Телеграф“.

Тогава лампата светва в червено и той е поканен от граничните власти в отделна стая, където да му се направи допълнителна проверка. При отварянето на багажа му от раницата служителят вади портокал.

Оказва се, че в периода, в който е станала случката, това са плодове, които са забранени за внос и цитрусът е конфискуван от граничните власти. След като проверяват целия багаж, Драганов е допуснат в страната да продължи своята почивка.

По думите му едва ли лампата е светнала червено заради портокала. Според него проверките се правят на избирателен принцип без значение от националността.

Проверка

В този случай обаче развръзката е с хубав край. Друг е казусът на българин, който тръгнал на екскурзия в Сърбия с автобус. Мъжът се качил на бусчето и се отправил на пиршество в северната ни съседка.

При проверка на документите на границата обаче властите му заявили, че не може да напусне страната. Оказало се, че не е плащал издръжка за децата си и докато не изчисти тези задължения, няма да го пуснат да напусне страната. За този нелеп казус разказа пред „Телеграф“ Ина Тонина, управител на „Ара тур“.

Много често неплатени глоби за пътни нарушения също са спирачка при пътуване в чужбина. На границата обикновено не пускат преминаващи, ако имат да плащат фишове и актове или са без винетка. В един от случаите от преди години се оказало, че мъж има да плаща над 500 лева глоби за шофиране с превишена скорост.

Раздели

Оказва се обаче, че дори да нямате проблем, на изхода на страната може да се провали мечтаната ваканция. Такъв е случаят на младо семейство, което заминава на екскурзия с автобус извън страната. Наскоро сгодените влюбени тръгват на пътешествие в Италия.

По време на почивката обаче мъжът охладнява към половинката си, на която е обещал да се врече във вечна вярност, и забърсва друга дама, която открива в туристическата група.

Така вместо при приятелката си, той прекарва голяма част от времето по време на почивката при другата дама. Дори при завръщането в страната вече връзката помежду им прераства в сериозна и разваля годежа с предишната кандидат-съпруга.

Не такава съдба има друга дама, която тръгва на екскурзия с група, но в автобуса са туристи от две националности. Едните са българи, а другите италианци, разказва туроператорът, организирал екскурзията.

При настаняването в превозното средство една от дамите от българската група възразява срещу мястото, на което трябва да се вози, с мотива, че й става лошо и иска да седи по-напред. Туроператорът отказва да премести дамата, защото напред места няма от страната на българската група.

При италианската обаче има мъж, който седи на предните седалки сам и той предлага на организатора жената да седне до него.

Те се съгласяват и пътуването се провежда успешно, без повече недоволство. В края на екскурзията се оказва, че българката и италианецът толкова са си допаднали, че дори въпросният чужденец вече живее с дамата на сърцето си на българска земя.

Заради претъпкан самолет настаниха щастливци в първа класа

Младо семейство, тръгнало на екскурзия във Венеция, се настани в първа класа заради липса на свободни места във втора. Пламен и Елена купили бюджетни билети за полет от София до Рим, с цел да отидат до Венеция.

При пристигане на летището обаче служителите на гишетата за чекиране на багажа отказали да пуснат куфарите им, за да бъдат качени на борда, и ги помолили да изчакат с обяснението, че самолетът е пълен, защото са продадени повече места от наличните.

Младата двойка се възмутила и обяснила, че имат резервации и ако не се качат на този полет, ще им се провали пътуването. След около 15-20 минути престой семейството било качено на борда, и то в първа класа, където вместо студени сандвичи с вода им сервирали шампанско със сьомга.

Група журналисти, които били командировани да отразяват агросъбитие в Берлин, Германия, пък се завърнаха с бонус билети за отиване и връщане до избрана от тях европейска дестинация.

Причината е, че на връщане от командировката се е получило огромно забавяне при излитането от Берлин и дори се наложило самолетът да кацне във Франкфурт, за да прибере други пътници до София. Заради забавянето и спирането авиокомпанията е компенсирала пътниците с безплатен самолетен билет.