0

С толичният метрополитен ще пести газ с инсталация за водород. С нововъведението ще се икономисат 25% от обичайните между 250 000 и 400 000 лева за природен газ, с който се отоплява депото в столичния квартал „Обеля“.

Там се извършват ежедневните прегледи на мотрисите и профилактика на влаковете.

Инсталацията ще отоплява халетата, ремонтните работилници, сграда за диспечерско управление и сградата за нощуване на машинистите.

Идеята е да се намалят тези разходи, а и да се преминава все повече на „зелена“ енергия. От дружеството планират да използват собствени приходи за инвестицията от 2,8 млн. лева.

В сумата влиза и монтирането на фотоволтаици на част от покрива на сградата на депото. Соларите ще покрият около 10 дка от общо 35 дка. 

Електролиза

Инсталацията за електролиза ще бъде монтирана при осемте газови котела, с които се топли депото, обясни за „Телеграф“ шефът на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев. 

Той подчерта, че проектът е в два етапа. Първият е поставянето на електролизери, които да разграждат водата на водород, а вторият е изграждането на соларен парк на покрива, като токът ще се ползва за задвижване на електролизьора, а и за нуждите на депото, а излишният може да се продава.   

Енергия

На „зелен“ ток от слънце залагат все повече обекти на Столичната община. Солорна инсталация ще бъде изградена и на покрива на Завода за боклук край гара Яна.

Пет от сградите ще бъдат покрити с панели. Инвестицията е за 3,5 млн. лева, икономията е от порядъка на 600 лв. на час.

В столичния зоопарк също ще бъдат поставени фотоволтаици на четири сгради - при хищниците, гигантите, пароцентралата и кухнята, и там излишният ток ще се продава.