0

- Госпожо Тошева, вие сте човекът, който от 2013 г. отваря и чете писмата на децата до Дядо Коледа. С какво се различават желанията на малчуганите днес?

- Нищо не може да измести фокуса на децата от Дядо Коледа и подаръците, които носи. Въпреки това не може световната пандемия да не даде отражение в писмата. Писмата са в крак с времето и затова в много от тях децата си пожелават здраве. Миналата година покрай пандемията му пишеха да се пази и да бъде здрав. И може би ковидът им повлия, защото те продължават да си пожелават здраве на тях и семействата им, което не е типично за децата.

- По какво си приличат писмата?

- Всички писма започват с обръщение като „Скъпи“ или „Мили Дядо Коледа“ и обещания за послушание или с твърдения, че са слушали много през изминалата година. Децата вярват в съществуването му и много често в писмата си пишат, че го обичат. Някои си пожелават и разходка с елените и шейната.

- А какви са най-честите желания?

- Децата най-често си пожелават, това което е модерно в момента. Което виждат в рекламите по телевизора и най-новото. Момичетата са много суетни, искат конкретни парфюми, кремове, гримове. Момчетата пък наблягат на конструктори, лего, камиончета. Някои деца си принтират директно от сайтовете играчките, които искат. Други рисуват желанията си.

- Има ли по-скромни пожелания или повечето хлапета искат скъпи играчки?

- О, да, има. Някои деца дори пишат, ако Дядо Коледа няма възможност, нищо да не им носи. Или да донесе на деца, които не получават подаръци и нямат възможност. А едно дете си беше пожелало щипка за боклук, за да опазва природата.

- Освен желания децата дават ли и обещания на стареца?

- Да, в много писма му пишат, че ще му оставят бисквитки и мляко, защото е уморен от пътя. Изпращат му много често и подаръци. Едно момиченце дори е направило гривна за Баба Коледа. Едно момченце пък му пише, че го обича повече от всичко на света и е сложило подарък – магнит във формата на звезда. Друго дете пък е нарисувало пате със залепени пера. Някои слагат печати, други изработени от тях марки, за да е по-красиво писмото.

- А има ли деца, които казват, че не вярват в Дядо Коледа, но въпреки това изпращат писмо?

- Да, има едно дете, което казва: „Моят клас не вярва, че съществуваш, но аз искам да вярвам“.

- По ваши наблюдения до каква възраст вярват децата?

- Може би до 12 г., най-големите са някъде на тази възраст. Като изключим възрастните мъже и жени.

- Има ли деца, които пожелават подаръци за родителите си?

- Да, дори и на бабите и дядовците. Едното дете иска по 100 лв. за баба си и дядо си. Друго родителите да са му здрави.

- До този момент колко писма са получени?

- Досега в София сме получили към 2000 писма, но чакаме още. Миналата година бяха 5000.

- По колко на ден успявате да прочетете?

- Не мога да кажа колко писма на ден чета. Винаги е различно, но знам, че накрая винаги става най-натоварено. Има много деца, които пращат в последния момент и това много ни затруднява.

- Децата имат ли някакви по-оригинални идеи, които са ви впечатлили?

- О, да, едно дете беше оставило две празни страници, а на следващата пишеше „Рисунките се виждат само на неонова светлина“.

- Забавляват ли ви писмата?

- Някои са много забавни. Миналата година например имаше едно момиченце, което се молеше на Дядо Коледа да подари пръстен на определено момченце и да му каже, че тя много го обича. Друго момиченце пък е написало, че иска да е здраво и много богато, да има 10 милиона и повече.

- А има ли писма, които ви разчувстват?

- Тази година имаше няколко тъжни писма, които ме трогнаха истински. Едното беше за детенце, което иска дрешки, тъй като му омаляват неговите, но родителите нямат възможност за нови. Другото искаше сестричката му, която е от „специалните деца на България“, да оздравее.

- На каква възраст са най-големите деца, които са писали до Белобрадия старец?

- Има две много големи деца. Едната е жена на 50 г., а другата е на 44 г. Засега са само тези две жени, други години е имало и повече възрастни.

- Какво си пожелават те?

- Жената на 50-годишна възраст си пожелава да има дете, а другата моли за помощта му, защото търси дом на две бездомни животинчета - Мечо и Косето, както и за всички изоставени душички.

- Възможно ли е децата лично да донесат писмата си?

- Нямаме такава опция, но във всяка пощенска кутия и всяка пощенска станция те могат да изпратят писмата си. Ние ги получаваме, като на пликовете има адрес, на който изпращаме специални картички на дечицата като подаръци. След това унищожаваме личните данни.

- Всъщност откога е тази инициатива на „Български пощи“?

- Нашата инициатива е от 23 години. Дори тази година на 19 декември от 11,00 ч. ще бъде открита изложба на най-красивите писма през всички години от цяла България. Който желае, ще може да ги разгледа в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“.

- Колко награди изпратихте миналата година?

- Миналата година за цялата страна сме изпратили награди на 90 деца. Писмата ги разделяме на групови и единични. При групови имаме от братя и сестри, от класове и от детски градини. Има много и от многодетни семейства. На тях изпращаме по една картичка, именно заради това картичките започват с изречението „Мили деца...“.

- Вие какво си пожелахте от Дядо Коледа?

- Пожелах си само здраве, това е най-важното.

Събират творения до 16 декември

До 16 декември децата могат да изпращат своите творения за традиционния конкурс на „Български пощи“ - „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Условията за участие са правилно изписан адрес на подателя. За получател трябва да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма, отговарящи на условията, ще получат отговор лично от Белобрадия старец, а най-оригиналните и красиви писма ще получат и подаръци от него. Адресът на подателя трябва да се посочи единствено на плика. Той ще е необходим на организатора на конкурса за осъществяване на обратна връзка с участниците. С цел защита на личните данни на всеки един от участниците в конкурса следва в съдържанието на самото писмо да не се посочва адрес на подателя. В съдържанието на писмото е необходимо да се напишат само двете имена на детето участник. Отличените писма (без пликовете с адреса на подателите) след приключване на конкурса ще бъдат предадени за съхранение в ДА „Архиви“. Участващите в конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“ писма (с рисунки, стихове, апликации и други) стават притежание на „Български пощи“.

Паста за зъби и билет за ПСЖ сред молбите

В стотиците писма до Дядо Коледа са изброени и много детски желания. С помощта на Милена избрахме някои от тях:

Ирина иска паста за зъби, но е посочила и конкретна марка.

Тарик иска дрон с обхват от 500 м, който издържа 30-минутен полет.

Персиян иска билет за ПСЖ, ако може и за тати още един и екип на любимия му отбор.

Алекс иска геймърски компютър.

Митко иска три учебника и бисквитки.

Виктория иска аквариум с три рибки – една розова, една лилава и една тюркоаз.

Ивайла иска квадрат, който, когато го отвори, да има огледалце и две шкафчета.

Йоана иска лилави ролери и лилава рокля, а писмото й е написано с лилав химикал.

Константин освен останалите си желания иска да изпишат от болница неговия приятел.

Това е тя:

Родена е в София

Има 30-годишен стаж в българската пощенска служба

Започва кариерата си в пощенска станция в „Надежда“

Работи в Националното управление на „Български пощи“ ЕАД

В момента е главен специалист в Регионално управление „Западен регион“