0

С пасителите, които намерили Сашко от Перник дадоха повече информация относно търсенето му. По думите им мястото е било обхождано и преди, днес са решили да минат отново от там. Набелязали си точки, на които Александър е можело да се намира. 

Според спасителите детето само се е борило за живота си. Според тях е бил в постоянно движение. От мястото на изгубването му до мястото на намирането му има 7 км. 

Сашко бил намерен в безпомощно състояние, поискал само вода. По думите им Александър е бил изтощен, дехидратиран и с мокри дрехи заради дъжда, който валя предните дни.

Предстои да се изясни дали се е движил сам, дали днешното му намиране има нещо общо с обявената паричната награда от баща му, както й дали някой някъде го е задържал. Старши комисар Павел Млеканов коментира, че нямат информация някой да го е приютил и държал. "По отношение на оцеляването - знаехме, че той може да издържи и дни в планината", каза още старши комисарят.

Държавното обвинение обаче ще проверява дали намереният жив Александър не е бил държан принудително, заяви пред NOVA говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Относно наградата, която обяви бащата спасителите казаха, че не искат такава, те били от ден първи в търсенето и не участвали заради парите. 

Малкият Александър изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо. Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци. Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове. В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.