0

В медиите негативните новини често намират място. Отразяваме статистика, която показва колко нисък е средният успех в училищата. Пишем за проблеми и престъпления. Такива има във всяка държава и те често са обект на медийно внимание. Ние от „Телеграф“ създадохме рубриката „Герой на седмицата“, за да показваме и другата страна на монетата. Да ви запознаваме с историите на хора, които искат и правят добро. Днес ви разказваме историята за две деца от Силистра.

Учениците Павел и Свилен се превърнаха в момчета за пример. И това е наградата, която те са избрали за постъпката си.

В понеделник след часовете деветокласниците имали извънкласно занимание в Силистренския съд. Тъй като разполагали с време до лекцията на магистратите, Павел и Свилен заедно с техни съученици решили да се поразходят. Влезли в един търговски център, поразгледали, спрели се тук-там, за да убият времето. В санитарно помещение на комплекса забелязали оставен на една тръба мъжки портфейл. Направило им впечатление, че е на скъпа марка. От любопитство го отворили и видели пари, кредитни карти, шофьорска книжка, лична карта. Нямали никакво колебание какво да сторят, но все пак решили да се обадят на свой познат полицай за напътствие. Униформеният уведомил своите дежурни колеги, че при тях ще отидат две момчета. Не след дълго Павел и Свилен се озовали в районното управление, където предали намерената вещ.

Началникът на Районното управление главен инспектор Траян Петров покани момчетата в кабинета си и лично им благодари за постъпката. 

 Началникът на Районното управление главен инспектор Траян Петров покани момчетата в кабинета си и лично им благодари за постъпката. 
МВР – Силистра

Сума

Полицаите преброили парите и станало ясно, че сумата никак не е малка – над 2000 лева. По документите издирили човека. Оказало се, че той е от Турция и бил на гости при роднини. В себе си носел 805 евро и 770 лири. Той пристигнал в районното, където все още били Павел и Свилен. Срещата била много вълнуваща, а лелята на чужденеца, която го придружавала и превеждала, се просълзила. Смятали, че са загубили документите и парите по време на пазаруване в магазин на голяма търговска верига. След постъпката на двете момчета директорът на Областната дирекция на полицията в Силистра старши комисар Мартин Недялков изпрати благодарствени писма до Свилен и Павел и до гимназията, в която учат момчетата. „Като изказвам личното си уважение и респект, вярвам, че ще направите необходимото, за да получи постъпката им полагащото й се признание сред учениците и педагогическия колектив на Вашето училище“, пише Недялков до директорката на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“ Денка Михайлова.

Внимание

„Хубаво е, че журналистите обръщат внимание и на добрите неща, които се случват, за да станат те известни на хората и да бъдат пример за подражание. Павел и Свилен са добри, отговорни, съвестни ученици и заслужават да бъдат похвалени“, каза Денка Михайлова. Двете момчета се радват на вниманието, но изпитват и неудобство. Свилен споделя, че смята постъпката им за съвсем нормална, но не това е мнението на всички. „Имаше хора, които ми казваха, че е трябвало да задържим парите. Колко неща можело да се купят с тях. Какво ще правя с парите на друг човек? Аз си имам пари, ще си изкарам, не ми трябват чужди. Няма смисъл да се възползвате от парите на други хора, по-добре да ги върнете и да получите благодарност. Така ще се почувствате най-добре“, казва Свилен. Приятелят му Павел е на същото мнение. „Да се върне изгубена вещ е най-моралното нещо, което може да се направи в случая. Получихме внимание за постъпката си, хубаво е човек да бъде оценен, но най-много ще се радвам, ако сме послужили за пример на други хора, на други деца, за да направят и те като нас“, казва деветокласникът.

Гордост

Майките на двете момчета са много горди с тях. „Това беше един хубав подарък от Павел за рождения ми ден. Всеки родител иска детето му да стане добър човек. Постъпката на сина ми означава, че сме се справили с баща му и сме възпитали едно добро и честно дете“, казва майката на Павел – Мария. Майката на Свилен – Йовка, също е развълнувана. „Гордея се много, нормално е да е така. Когато преди година почина баща му, Свилен много се промени, надрасна връстниците си. Сериозно момче е, носи ми шестици, чете много книги, иска да успее в живота“, споделя майката. Тя казва, че синът й е започнал да пише стихове и дори замисля книга.

Прави добро и ще получиш добро

Директорката на гимназията каза, че е написано като благодарност едно поздравление, което е прочетено пред всички ученици, за да бъде постъпката на Павел и Свилен добър пример. „Прави добро и ще получиш добро. Всеки е чувал този израз. От малки се учим на добрина, но успяваме ли да я съхраним… В днешния забързан свят забравяме за малките, но важни неща. Един малък жест, една усмивка, една доблестна постъпка. Учениците от ПГСУАУ „Атанас Буров“ продължават да показват всеки ден, че да си добър човек, означава да мислиш освен за себе си, но и за другия. След като намират портфейл, пълен с пари и лични документи, Свилен Колев и Павел Колев го предават в полицията. Със своята постъпка учениците от IX б клас доказват, че добрината я има, че бъдещето, което виждаме у нашите ученици, е светло и спокойно. Доброто дело да помогнат на съвсем непознат, без да очакват нещо в замяна, говори за нашите ученици, че са научили един от най-важните уроци на живота.“

Павел и Свилен с благодарствените писма в директорския кабинет на гимназията

 Павел и Свилен с благодарствените писма в директорския кабинет на гимназията
ПГСУАУ „Атанас Буров“