0

Х оландецът и общински съветник във Велико Търново Якоб ван Бейлен ще вземе участие в национална изложба със свои килими от личната си колекция, които са на по 200 години.

Той е най-големият колекционер на български тъкани, а през юни и юли 2019 г. неговата експозиция в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ получи голямо национално и международно признание, съобщи „Борба“.

Чардаци

Изложбата на български килими ще бъде показана за месец в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч, както и по чардаците на 5 етнографски къщи и в детската градина. Част от килимите в колекцията на холандеца са на по 200 години. Посетителите ще научат повече за развитието на дизайна на българските килими през 250-годишната история на българското килимарство, както и за използваните багрила, орнаменти и техники. В рамките на изложбата ще бъдат експонирани много тъкани, които никога досега не са били показвани.

Експонати

Специалното в колекцията е, че наред с килими от добре познати центрове на килимарството като Чипровци и Котел тя показва и много рядко срещани експонати от Лудогорието, Тетевен, Карлово, Калофер, молитвени килими от селата на север от Айтос и други. За първи път в Ловеч се организира изложба от такъв мащаб, която излиза от залите на галерията и обхваща къщите на Стария град. Специален маршрут ще свърже отделните локации от изложбата. Наред с експозицията в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ посетителите ще могат да се разходят край 5 от етнографските къщи и край детската градина, където също ще бъдат обособени изложбени пространства. Откриването на изложбата е на 20 септември.