0

З ахари Бахаров, Марта Вачкова, Бойко Кръстанов и още куп известни родни актьори аплодираха на крака колегите си от Народния театър на премиерата на спектакъла „Орфей“. Един различен и гениален спектакъл на словенския режисьор Йерней Лоренци държа публиката без дъх близо 3 часа с 15 минутен антракт, а след това овациите, с които бяха наградени актьорите на сцената, отекваха дълго в салона.

Мисия

Ако има дума, с която да се определи видяното на сцената, то е само една - невиждано досега в родния театър. Брилянтният актьорски каст през цялото време стои на сцената на малки столчета и всичко по декора организират сами. Една лаборатория за актьори, и то най-добри. От хартиено тиксо, през месо и мляна кайма, та до пиано и виолончело ползват актьорите, за да изразят по най- емоционалния начин историята на Орфей. Първите тръпки по тялото зрителят усеща още със започване на ролята на Дарин Ангелов. Брилянтна игра, а после усмивките, тъгата и емоциите вземат връх при всеки разказ на актьорите. Непоклатим Деян Донков в ролята на Орфей показа как може да се изрази всяко чувство само без думи, защото единствената дума, която произнася, е името на любимата му Евридика, в образа на която се превъплъщава Василена Винченцо. На сцената виждаме още Владо Пенев, Жорета Николова, Радена Вълканова и др.  

Идея

Спектакъл, за който трябва много фина душа да бъде разбран, но който носи толкова много отговори, когато си тръгнеш от залата.  В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема: войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните й измерения.