0

„Пари не връщаме!“, отсичат служителки в няколко произволно избрани софийски пункта на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

От 1 февруари ученическите карти в столицата са на нови, по-ниски цени. Имаше уверение, че хората, взели годишни карти на старите цени, ще бъдат компенсирани за разликата. Решение за това трябваше да се вземе от Столичния общински съвет (СОС) до края на февруари. Месецът обаче изтича, без да е взето такова. Така служителите на ЦГМ се оправдават пред клиентите с липсващата наредба, а някои изнервено реагират: „Това си е ваш проблем, да не сте ги купували. Някой връща ли ви пари в магазина, ако сиренето поевтинее?“

Облекченията

Според промяната ученици, студенти и докторанти в редовна форма на обучение купуват по-евтини месечни карти за градския транспорт в София от 1 февруари - за 15 вместо за 20 лева. А децата до 10 години, в това число и тези, които вече имаха платени и издадени карти, вече пътуват безплатно в градския транспорт. Облекченията бяха въведени с постановление на Министерския съвет, като за прилагането им общините ще получат допълнителни компенсации от държавния бюджет в размер на 73 млн. лева, които идват от свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим". И въпреки че общинската наредба за правилата и цените за пътуване бе променена, решението да се върнат парите на хората, закупили ученически карти на по-високи цени, още е пожелателно. Не е ясно по какъв механизъм ще стане, нито кога.

Казус

Според източници на „Телеграф“ се умува над възможността да се пусне допълнителен месец, в който картите да важат, когато приключи срокът им. Това обаче също е извиване на ръце, защото след връщането на картите за една линия много хора биха желали да се възползват от тази възможност, която им беше отнета с предишно решение. Приемът в училищата е заложен така, че учениците да имат предимство по местоживеене. Много хора възнегодуваха срещу картите за цяла градска мрежа, които са на практика неизползваеми, особено в месеците, когато учениците са във ваканция. Ако се стигне до вариант да им удължат срока, това отново е удар по джоба и липса на избор, коментират потърпевши столичани.