0

В ръщането на маските в градския транспорт свари неподготвени софиянци. Масово пътниците се качваха с открити лица, оправдавайки се, че не знаят за промяната, установи проверка на „Телеграф“.

Рано сутринта в понеделник на първата спирка на трамвай 22 на автостанция „Изток“ няма нито един човек с маска. Там се изсипват няколко автобуса с народ, който запълва местата в трамвая. На третата спирка се качва жена с басмена пола, която се е закичила с еднократна маска като яка. Разполага се, сваля маската и започва да си вее с нея. На спирка „Алеко Константинов“ се качват дузина служителки от чистотата. Весели, шумни и без маски, те се пръсват в трамвая. Пак там се качва и първият човек с маска – грохнал старец, който кашля свирепо. „От цигарите е“, оправдава се той. „Няма страшно, аз ковидо го карах пет пъти“, обяснява му една от чистачките. След дозата оптимизъм идва продължението: „У Малашевци никой не ти гледа у маската“. Дружен кикот. 

Скандал

На спирката на метрото при Театър „София“ крясъци огласят перона. Млада жена се кара на полицая и на продавачката на билети, че са си позволили да й направят забележка за маска. Униформеният служител й обяснява, че заповедта е разлепена на входа. „Млади хора сте, четете, информирайте се“, съветва тя. Жената обаче нахлува вътре предизвикателно: „Айде да ви видя, елате и ме арестувайте“. В това време спътникът й махва с ръка и хуква обратно: „Имаше аптека отсреща, ще купя няколко маски“. Жената застава на средата на перона и разваля буквата „Ф“, защото залепва телефон за ухото си и започва да обяснява задъхана как са се осмелили да й нахлузят маска, след като тя била антиваксърка и не споделяла мерките. Освен това имала билет за метрото и никой копче не можел да й каже. „То за децата не важи“, обяснява майка, сграбчила здраво момиче на видима възраст 11-12 години, която в последния момент му подшушва: „Нали знаеш, ако тръгнат да ни проверяват, ще казваш, че си на шест и още не ходиш на училище. И за маската същото, ще кажеш, че правиш шест през ноември“. 

Във вагона в метрото има 5-6 души с маски, останалите са се настанили по седалките с ухилени физиономии и разцъкват телефони. Навсякъде по спирките на работещите електронни табла се изписва напомняне за задължителното носене на маски в масовия градски транспорт. На спирката на 213 на Театър „София“ обаче таблото е застинало на 13 ч. от една седмица.

Закуска

В автобус 204 на Орлов мост маските са още по-малко. Жена, закичила свободно вееща се маска на едното си ухо, не може да си хареса място и пробва седалките една по една. Качва се и мъж, който ръфа баница и отпива от бутилка айрян. Възрастна жена решава да му се скара, че рони трохи. Нейната маска е върху китката. „Ако тръгнат да проверяват, ще си я сложа“, смотолевя тя, когато мъжът й напомня с пълна уста, че и тя не е изрядна. На хотел „Плиска“ се качват маскирани контрольори. Проверяват за билетите. Заканват се на нередовен пътник, че ще го глобят и за липсваща маска. „Колко да ви платя“, заяжда се той. „Карай, не се занимавай“, подминават го контрольорите. Техните функции се ограничават до това да направят забележка и да кажат на пътника да слезе на следващата спирка, ако не носи маска. 

В късния следобед от Столична община информират, че има издадени девет полицейски предупреждения по чл. 65 за неносене на предпазни маски за лице в столичния градски транспорт. От Центъра за градска мобилност напомнят, че глобите са от 300 до 1000 лева.