0

И ван Борисов Стефанов е роден преди почти 52 години в София. Баща му е българин, а майка му - рускиня.

Расте и живее в България, завършва тук образованието си, служи в Българската народна армия, следва, създава семейство, работи в различни фирми, има собствен бизнес.

И всичко е съвсем нормално, докато в един ден на 2018 година му се налага да си извади копие от акта за раждане в район „Сердика“ в София. От документа Стефанов с изненада научава, че в графата „гражданство“ е записано “СССР“.

Митарства

Оттогава започват неговите митарства по всички институции, които имат отношение към проблемите на българското гражданство. Многократно пише до Министерството на правосъдието, до регионалното министерство, към което е регистърът на ГРАО, до район „Сердика“, до омбудсмана, до председателя на парламента. Води дела в съда.

Какво се оказва според служителите в район „Сердика“ и по думите на самия Иван Стефанов пред „Телеграф“:

„Според действащата, когато съм се родил, спогодба между НРБ и СССР до една година от раждането на детето родителите са имали право да заявят и изберат какво да бъде гражданството му. Според община „Сердика“ майка ми подава молба за избор на гражданство за мен, като някъде по тетрадки или тефтери е записано, че на 11.01.1971 г. тя е избрала за мен гражданството на СССР.

Институциите обаче не представят никакъв конкретен документ, който да потвърждава този факт, молба или документ с входящ номер“, посочва Иван. И напомня, че е направил няколко справки и проверки в посолството на Руската федерация - консулски отдел, откъдето също писмено потвърждават, че никога не е имал гражданство на СССР или Руската федерация, както и че при тях не са подавани молби за придобиване от мен или и от родителите ми на такова, категоричен е Стефанов.

Паспорт

Той напомня, че на 10.02.1987 г. е получил първия си български документ за самоличност - т. нар. зелен паспорт, по свое заявление и желание заедно с майка си, тъй като към дата 10.02.1987 г. е бил непълнолетен. „Спомням си, че тогава бях горд и щастлив с българския си паспорт“, пише Стефанов до председателя на парламента Вежди Рашидов.
И отново подчертава, че в периода 09.1988 г. - 08.1990 г. е отслужил като българин редовната си военна служба, положил е военна клетва. Може ли лице, което не е български гражданин, да служи в редовете на армията, пита потърпевшият институциите у нас?
Той напомня, че от 1990 г. и досега има редовно издадени български документи за самоличност и навсякъде фигурира като български гражданин, какъвто е и винаги е бил!
Бях студент като българин, служител в различни фирми
и собственик на фирма като български гражданин, плащах и досега данъци като българин.
Всичко в живота ми досега - вече почти 52 години, съм постигнал като български гражданин, казва още Стефанов.

Кореспонденция

Последните засега документи, които е получил по казуса, са от Министерството на правосъдието и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В тях отново се описва случаят, като заключението и на двете ведомства е, че по документи в район „Сердика“ и район „Младост“ лицето Иван Стефанов продължавало да е руски гражданин, защото такава била волята на родителите му навремето. И двамата са отдавна покойници.

Самият Стефанов обаче е твърдо решен да отстоява своите права и истината най-накрая да възтържествува.