0

Н ова телефонна измама цели да разбере в кой град се намираме и на кой адрес живеем. Наталия е лицето, което осъществява разговорите, които са от най-различни номера. На нас тя ни се обади от 0884332416.

Сценариите

Един от сценариите е свързан с уточняване на адрес за доставка за покупка. Операторът казва, че се обажда във връзка с направена поръчка. Линията не е чиста, пращи, сигналът накъсва. Това може би не е случайно, смятат получилите странното обаждане. След смущението тя ни пита: „От София сте, нали?“. В случая ние й отговорихме, че не сме правили поръчка и затворихме. При опит да върнем обаждане – започва музика, след което връзката прекъсва.

Вторият сценарий е под претекст, че Наталия се интересува дали сме доволни от направена покупка. Масово такъв разговор се провежда с хора, които нищо не са поръчвали. При задаване на въпрос за какво става дума тя се извинява и затваря. Именно тези разминавания будят съмнения за целите на обажданията. В последните дни социалната мрежа изобилства от споделени истории, свързани с обажданията, които се оказва при някои не са еднократни.

Третият е с цел да бъдете поканени на рекламно събитие – демонстрация, където умело посетителите се сдобиват с договори за хиляди левове.

Хипотезите

Не са малко хората, които смятат, че Наталия е записан глас, други смятат, че това е chat GPT или бот, който повтаря едно и също, а човек стои и избира репликата според отговора или въпроса на човека от другата страна. Във всички случаи експертите съветват след края на разговора да блокираме номера.

Според други граждани по този начин се проверява база с данни, открадната или закупена от фирма или частни лица, които  искат да проверят актуалността и да съберат данни за лицата, стоящи зад номерата. Все още не се знае дали и колко са ужилените от новата измама и какво точно цели схемата.

МВР

От МВР казаха за „Телеграф“, че обаждането само по себе си не е измама. От там призоваха хората да не дават никаква информация за местонахождението си.