0

М ежду 4 и 5% ще поскъпне токът за бита от 1 юли заради включването в микса на по-скъпо електричество от ТЕЦ "Марица изток 2", разпоредено със заповед на бившия енергиен мистър Росен Христов.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след като взе участие в енергийния форум "Зелена трансформация", съобщи БНТ. Той посочи, че регулаторът няма да променя цената на парното в следващите 12 месеца.

Между 4 и 5 процента ще се увеличи цената на електроенергията за битовите потребители от първи юли, като следствие от включените по-високи разходи на държавната ТЕЦ "Марица Изток - 2". Това обяви пред журналисти председателя на КЕВР Иван Иванов, до 30 юни ще има окончателно решение за поскъпването на тока за следващият едногодишен период.

"Това, което първоначално беше заявено, а то е - повишение на цената за регулирания пазар с 3,6%, беше увеличено с 0,4, максимум до 0,5% заради това, че част от енергията, произвеждана от ТЕЦ "Марица Изток - 2" ще бъде въведена в микса за регулиран пазар, цената ще бъде повишена с между четири и максимум 5%".