0

П о 15 лв. за среден курс с такси в София ще броят пътниците от Нова година. Това стана ясно след постигнатото принципно съгласие между политици и таксиджии на заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет в понеделник за увеличение на цените от 1 януари 2023 г. с 20%.

За вербалното изражение на цената „Телеграф“ избра дневен курс между най-големия квартал в столицата, „Люлин“, и центъра на града – около 8 км. Сега такъв курс денем излиза около 12 лв., но след Нова година се очаква да стане 15 лв. Нощем пък цената ще скочи от 14 на 17 лв. Изражението на поскъпването на курса летище-център пък е още по-солено. Ако сега пристигащите на терминал 2 трябва да платят 18 лв. да стигнат до центъра, то след Нова година цената ще мине двадесетачката. Нощем или рано сутрин пък курсът от или до летището вече ще опира в 25 лв. В момента петте големи такси централи в София возят средно на 1,1 лв./км денем и 1,29 лв./км нощем плюс допълнителни добавки за начална такса и повикване.

Въпрос

Както „Телеграф“ писа още през лятото, в таксиметровия бранш в цялата страна тече дебат относно поскъпването на услугата. Гласовете „за“ са заради бруталния скок на основното гориво, което таксиджиите ползват, природния газ с над 300% за година, общата инфлация и факта, че тя „изяде“ поскъпването, което настъпи във всички общини през зимата и пролетта. Опонентите пък считаха, че именно фактът, че през 2022 г. тарифите вече се вдигнаха веднъж, ще доведе до гневни реакции на клиентите и отказ от ползване на услугата.

Логика

В крайна сметка в София е надделяла математиката. „Ние просто нямаме избор. Не искаме да вдигаме цените, но ако не го сторим, то де факто таксиметровата дейност става нерентабилна. Над 50% от разходите ни са за гориво, а поскъпването там е огромно“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси“, участник в срещата в понеделник. На нея комисията е приела да разгледа исканията на таксиметровия бранш, сред които освен поскъпването на тарифите е и алтернативният таксиметров данък за 2023 г. да се намали до законовия минимум от 300 лв. Това искане е под условие държавата по подобие на миналата година да приеме да компенсира общините за пропуснатите приходи до реалния размер на данъка. Таксиджиите настояват и да се утвърди методика за определяне на минималните и максималните таксиметрови тарифи в София, базирана на цената на природния газ, инфлацията и минималната работна заплата, респективно минималния осигурителен доход. „Убедени сме, че Столичният общински съвет ще приеме исканията ни в цялост, защото ние реално би трябвало да искаме 40% увеличение“, заяви още Ризов.

Във всички общини у нас цените на такситата бяха вече вдигнати през зимата и пролетта.