0

„Топлофикация София“ е  начислила  20% ДДС  във фактурите с изравнителните сметки на столичани вместо намалената ставка от 9%, приета от предишното правителство  и влязла в сила от 9 юли. 

Датата на издаване на фактурите  е 31 юли, тоест след влизане в сила на намалената ставка. 

Огромният гаф на столичното дружество разкри омбудсманът Диана Ковачева, която поиска Националната агенция по приходите да провери всички топлофикации в страната дали прилагат намалената ставка от 9 % в изравнителните фактури за отоплителен сезон 2021-2022 г. 

В препоръката си до новия шеф на приходната агенция Диана Ковачева настоява проверката да обхване и газоразпределителните дружества, защото Народното събрание намали ДДС освен за централното отопление  и за  газовите доставки с  Преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. 

Незаконно

Гафът  е голям, защото начисляването на  по-голям ДДС означава надуване на изравнителните сметки с 11%, тоест потребителите трябва да доплащат по-голяма сума. 

Повод за препоръката на омбудсмана са множеството жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки за топлинна енергия, фактурирани от най-голямото предприятие в сектора - "Топлофикация София". 

Намаляването на ставката на ДДС за доставките на централното отопление и природен газ е антикризисна мярка срещу безпрецедентното им поскъпване, пояснява омбудсманът. 

Ковачева защитава правно своята препоръка, цитирайки текстове от  Закона за ДДС  и  определя като незаконосъобразно начисляването на 20% вместо 9% ДДС. 

„В тази връзка становището ми в качеството на защитник правата и интересите на гражданите е, че начисляването на ставка от 20% на ДДС вместо намалената ставка от 9% от страна на „Топлофикация София“ ЕАД по изравнителните сметки, фактурирани към 31.07.2022 г., е незаконосъобразно и значително ощетява клиентите на дружеството“, заключава омбудсманът. 

Драма

Ситуацията с изравнителните сметки тази година е по-драматична от миналата, заяви Мая  Манолова по време на протестна акция  пред централния офис  на „Топлофикация София“, организирана от „Изправи се България“. 

Потребители с драстични сметки бяха дошли, за да им бъдат разчетени и обяснени фактурите.

Други били  изненадани в близките дни  от ЧСИ със съдебно решение за  над 5000 лева задължения с минал срок. 

Голяма част от 430 000 битови потребители на „Топлофикация“ още не са получили фактурата  с изравнителната си сметка, а на 31 август изтича срокът за възражение.

Посочената сума за доплащане трябва да стане до 14 септември. След това столичното парно ще начислява лихва върху  задължението. 

Борчове

При настоящите цени на газа до края на годината столичното дружество ще натрупа нови близо 500 млн. лв. задължения, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. 

Съвместна работна група между енергийното министерство, Българския енергиен холдинг, „Топлофикация София“ и Столичната община започва да   работи върху план за оздравяване на парното.  

Дружеството да стане държавна собственост по схемата дълг срещу собственост, предложи „Изправи се България“.

Симпатизантите на Манолова поискаха също хората,  които  дават над 10% от доходите си за енергия , т.е. са енергийно бедни, държавата да поеме  остатъка над този процент. 

Това означава, че  ако пенсионер получава  550 лв. пенсия, не трябва да плаща за енергия повече от 55 лв.  Разликата да се компенсира от  държавата.