0

К ожата е най-големият орган в човешкото тяло, а тази на бебетата и малките деца е ясен индикатор за здравето и спокойствието им. Новородените бебета имат нежна кожа, която има своите специфични нужди. Изключение не правят и децата. Как да се грижим за кожата на мъниците, за какво да следим при кожни раздразнения и как да се справяме в специфични ситуации?

Това ни разказа д-р Зорина Петрова по време на лекцията „Грижа за кожата при бебета и малки деца“, която бе част от първото целодневно Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители.

Ох, на мама!

Фармакологът д-р Петрова е завършила Медицински университет – София. До 2000 г. е преподавател в Катедра по фармакология и токсикология на Медицински университет – София. Занимава се с преподавателска и научно-изследователска дейност и продължава работата си в областта на лекарствената терапия. 

Тя ни разказа защо следва да обръщаме специално внимание на бебешката кожа.

А именно, заради специфичните й особености, сред които:

- Развитието: При бебешката кожа все още не са се формирали пълноценно всички структури;

- Хидратация: По-голямо съдържание на вода определя и по-голямата пропускливост;

- Метаболизъм: По-ниска активност на жлезите в кожата (потни, мастни);

- Защита: Намалена продукция на меланин .

Д-р Петрова е категорична, че не е нужно ежедневно да къпем новороденото. В най-общия случай всъщност къпането на бебета е хигиенен ритуал, но с добавена стойност. А когато не къпем, почистваме:

- Генитална област;

- Вратлето;

- Ръчичките;

- Всички гънки по тялото.

Повече за това какви са правилните стъпки, козметика и начини да подхранваме и предпазваме нежната бебешка и детска кожа – вижте във видеото горе!


Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена"ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland, както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти "Mutsy“.