0

Д есетки жители на Стара Загора се събраха пред сградата на Съдебната палата за втори протест срещу насилието и шествие в подкрепа на 18-годишната Дебора, нарязана с мекетен нож.

Телеграф

На демонстрацията отново присъства майката на обезобразеното момиче - Ивелина, която говори пред събралите се протестиращи. „Деби е много уморена. Тя сама поиска да благодари на всички хора за подкрепата, за всичко това, което видя по телевизията“, каза тя пред множеството по повод вчерашното видеообръщение на дъщеря си и допълни: „Не се чувства много добре. Аз като майка виждам един празен поглед.“ Ивелина коментира и думите на Вежди Рашидов в пленарната зала. Според нея те са били не на място и определи промените в закона за домашното насилие като добро начало, но смята, че това няма да спре насилието.

Родителите на Дебора - Ивелина и Красимир.

 Родителите на Дебора - Ивелина и Красимир.
Телеграф

„Искаме единствено и само справедливост, ако има виновни, ако някой е допуснал грешка, волна или неволна, да си поеме отговорността. За нас най-важно е детето ни да се оправи и да се възстанови възможно най-скоро, искаме справедливост“, подчерта бащата на Дебора – Красимир Михайлов.

По думите на Моника Маринова, близка на семейството на пострадалата, добавянето на термина "интимна връзка" не решава проблемите. "Може дори да го задълбочи още повече. Това, че наказанието ще се завиши с една година, няма да реши проблема. Въпросът е колко е минималното наказание. Реални оставки няма, съдебният лекар е отстранен временно, зам.-окръжният прокурор все още е прокурор", заяви тя. И уточни, че исканията са за реални промени, а не проформа.

Телеграф

На шествието присъстваха й родителите на Живко Пеев, който след сбиване пред заведение в града, губи живота си. 

„Майка съм на убитото момче Живко Пенков Пеев, който на 2-ри срещу 3-ти август 2019 г. при сбиване пред заведение за бързо хранене „Шами“ е ударен от Владимир Пенчев. Детето ни беше в болница 20 дни в кома и на 21-ия ден, на 24 август почина“, разказа за „Телеграф“, почернената Йорданка Пеева.

Йорданка и Пенко Пееви - родителите на убития Живко.

 Йорданка и Пенко Пееви - родителите на убития Живко.
Телеграф

„Оттогава водим дела. Нашият старозагорски съд с прокурор Румен Арабаджуков и съдия Ива Стефанова го съдиха на две години условно. Това за мен не е присъда. Сега обжалваме в Апелативен съд - Пловдив. Надяваме се там Владимир да си получи наказанието и да влезе в затвора“, отсече Йорданка.

Протестиращите коментираха и свършеното от депутатите, които извънредно промениха законодателството.

"Фарс, за да може да се намали напрежението сред гражданското общество, но това не са ефективните мерки, които ще доведат до промените, които искаме", споделят пред NOVA недоволни граждани.

Телеграф

Тази седмица стартира и поредната експертиза на Дебора. Очаква се заключението на два лекарски екипа от Пловдив, където бе извършена тя. През изминалата седмица бе поискана и получена оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора. Повдигнати бяха и нови обвинения срещу 26-годишния Георги Георгиев за закана за убийство. В сряда Окръжният съд в Стара Загора трябва да гледа жалбата на Георгиев срещу задържането му под стража.