0

У никална находка от Месионис, град Търговище, която е част от сребърна епископска огърлица с изображения на светци, показа проф. Николай Овчаров.

Археологът е пряк научен ръководител на обекта Перперикон и научен консултант на Месионис.

Предметът идва от началото на XI век и представлява медальон. На едната му страна е Архангел Михаил, а от другата - Свети Спиридон, каза проф. Овчаров. Находката е от голяма обществена сграда, която разкриваме на Месионис, допълни той. Около частта има халкички за прикрепване, което показва, че е част от веригата на голям епископски кръст. Според археолога това е закопчалката на кръста.

Изтрит

Медальонът е изключително изтрит, употребяван е много дълго. Той е направен през XI век, но най-вероятно е ползван до XIII-XIV век. Според проф. Овчаров веригата е била разкъсана, а основната част на огърлицата - открадната.

Месионис е късноантичен град, възникнал през V-VI век и продължил да функционира до XIV век. Той дава страшно много находки, уточни археологът.

Зад тази находка се криe и драмата на тазгодишния археологически сезон, който може да се нарече „пълен провал“, добави професорът. По думите му провалът се дължи на неадекватната дейност на предишното Министерство на културата. Още не са разписани договорите за редовните разкопки, които минават през Министерството на културата, хората не могат да си получат макар и „мизерните средствата“, които се дават по тази линия. Има обекти, за които още не са подписани разрешенията. Нашият активен сезон е до края на септември, отбеляза проф. Овчаров.

Провал

Според него става дума за приоритетни обекти от гледна точка на културно-исторически туризъм - Римски легионен център, град Мисионис, Солницата при Провадия, Хераклея Синтика и Перперикон. Миналата година те са били финансирани със суми между 300 и 400 хил. лв. всеки. Идеята бе да се превърнат в обекти на културния туризъм и да се подпомогнат съответните общини и области. Проф. Овчаров уточни, че обектите работят тази година, макар и в пъти с по-малко средства.

За Перперикон археологът каза, че се разкрива древна сграда, чиято височина на места достига 3 м, като вероятно става дума за храм.