0

Н ова книга за Апостола на свободата Васил Левски разбуни духовете в академичните среди. Оказа се, че писанието, чийто автор се казва Иван Тренев, е не само спорно, но и редица факти и твърдения в него не отговарят на истината.

Според проф. Вера Бонева в книгата „Уставът на БРЦК“, посветена на 150-годишнината от безсмъртието на Левски, се съдържат необосновани твърдения, нагласени тези и пълни измислици.

Спорната книга

 Спорната книга
Facebook

„Книгата на Иван Тренев "Васил Левски. 150 години безсмъртие. Уставът на БРЦК" (Пловдив, 2023) не е историческо четиво. Тя не отговаря на базовите правила на професионалната историопис - научен метод, научен апарат, логическа и концептуална систематичност“, написа в своя позиция проф. д.и.н. Вера Бонева.

Забележки

Според проф. Бонева в книгата са събрани писания и илюстративни материали с разнороден характер по теми, свързани с Васил Левски, повечето от които съдържат необосновани твърдения, нагласени тези и пълни измислици. „Те са подправени с надменни забележки към професионалните историци, вариращи от лека ехидност до грубо присмехулство. Дори и само това обстоятелство поставя луксозния том от почти 600 страници извън полето на сериозната хуманитаристика“, отбелязва тя в качеството си на неформален член на екипа на Националния музей "Васил Левски" и в качеството си на професор по История на България.

Сценарии

„Претенциите за първооткривателство на определени текстове и снимки, както и за единствено правилната им интерпретация, са чисто младежко изхвърлячество на автора, чието базово висше образование е "Пиано" в Националната музикална консерватория, но който се (само)представя като историк, журналист, сценарист и режисьор.

Всичките четири изброени професии имат свои основополагащи правила, както и свои етични конвенции, към които Иван Тренев не питае нито респект, нито желание да се научи как се пише история, как се прави професионална журналистика или какви норми съблюдават утвърдените сценаристи и режисьори в работата си“, отбелязва проф Бонева. Според нея книгата на Иван Тренев за Васил Левски е посредствен опит да се спекулира с името на Апостола на свободата.

„Нахвърляните в нея откъси от документи, снимки и факсимилета не само не добавят ново знание за най-яркия ни революционер от Възраждането, но оскверняват паметта му със словесни лекета“, твърди Бонева. До редакционното приключване на броя „Телеграф“ не успя да открие нито проф. Бонева, нито Иван Тенев, които не отговаряха на телефоните си.