0

Радко Божинов е на 63 години и секретар е на Туристическо дружество „Пирин” Мъжът е в хижа "Яворов" от далечната 1980 г. Видял е много, посрещнал е стотици хиляди туристи

- Г-н Божинов, какво лято очакват хижарите в Пирин планина?

- В последните години планинарите се увеличават непрекъснато. Най-големият бум е през отпускарските месеци юли и август. Миналата година за нас сезонът в хижа „Яворов“ бе най-добрият. Посрещнахме хиляди туристи. Само за два месеца имахме над 4000 нощувки, тук не броим тези любители на планината, които минават през хижата и продължават по поетите от тях планински маршрути. За лятото са резервирани повечето места в хижата, но все още има шанс да се намерят свободни легла. Дори за посрещането на 2025 година хижата е напълно резервирана, няма свободни места.

Личен архив

Интересът на наши и чужди планинари към тази прекрасна горска база продължава да нараства. Идват не само българи, но и доста чужденци - гърци, руснаци, чехи, англичани. Разбира се, че има и представители на екзотични държави от Азия, Африка, Австралия, Северна Америка и Южна Америка. Няма как да изброя всички народности, които сме посрещали. Тук са стъпвали хора от всички континенти. Напоследък ми прави впечатление, че много активни са израелските туристи. Посрещаме и повече граждани на Нидерландия. 

- Разкажете малко повече за хижа „Яворов“. Колко години вече е втори дом за туристите?

- Още през 1929 г. туристическо дружество „Пирин“ - Разлог, започва инициативата за построяването на хижа в местността Суходолски поляни в красивата Пирин планина. Първата копка е направена на 12.08.1932 г., а тържественото откриване е на 6 август 1933 г. При освещаването на постройката се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е шетал из тези планински дебри като четник.

Личен архив

Миналата година отбелязахме 90-годишнината на старата хижа, бе забележително събитие. Най-важното е, че тази база не просто е оцеляла във времето, но и непрекъснато я надграждаме. Винаги празнуваме в първата събота на месец август, така ще е и тази година. 

- От колко време сте в Пирин планина и се грижите за хижата?

- Аз съм тук още от 1980 година. Щом се уволних от казармата, дойдох в планината. Изминаха и 15 години, откакто съм тук в качеството си на секретар на Туристическо дружество „Пирин“. През тези години имаше сериозни предизвикателства пред нас. Положихме много усилия за подобряването на услугата тук. Всичко беше занемарено, но щом община Разлог започна да стопанисва базата, нещата се промениха. От над 180 хижи в страната само 8 станаха преди години общински. Но ние сме най-добрият пример как се стопаниса такава база.

Личен архив

Независимо от кризите - икономически, политически, ковид пандемията, местната власт не спря да помага. И резултатите не закъсняха - през 2016 година хижа „Яворов“ бе обявена за най-добрата хижа в България. И това ниво не само го поддържаме, но и става все по-хубаво, комфортно и удобно за туристите в нашата база. Пак ще се върна на кризите - най-тежко ни бе по време на ковид пандемията. Проблемът бе, че хората бяха доста уплашени. Макар че тук изпълнявахме всички мерки срещу разпространението на коронавируса. Туристите спазваха дистанция навсякъде в хижата. Ние настанявахме по-малко гости в по-големи помещения. Но и това отмина.

Огромно предимство е и лесният достъп, има път до базата. Това пести и време, и нерви, и пари. Други хижари качват с коне храната и другите консумативи до хижите си. Гостите тук ги привличат красивата природа, чистият въздух, добрата и комфортна хижа, която работи целогодишно. Оттук тръгват страхотни планински преходи, в които се откриват прекрасни гледки, спиращи дъха панорами.

- Какво се промени в хижата за тези 15 години?

- Почти всичко е различно и ремонтирано. Сменихме дограмата, покрива, парното, матраците, има телевизори. В новата база има двойни стаи със самостоятелни бани и тоалетни. Община Разлог осигури финансиране за новото оборудване на стаите, както и за ремонта на инфраструктурата край хижата. В момента можем да посрещнем 100 любители на планината - в новата хижа има 70 места, още 21 места са в старата хижа, разполагаме и с бунгало с 10 места. Обновихме и старата хижа - баня, тоалетни, дограма. И стана като нова.

От есента на 2022 година ползваме и фотоволтаици за производство на електроенергия. Преди години монтирахме слънчеви колектори. Целта ни е да ползваме екологично отопление, а не въглища и дърва, за да не вредим на околната среда. От Софийския университет пък монтираха метеорологична станция на сградата по спечелен проект. По този начин всички туристи получават в реално време информация за обстановката в района – температура, скорост на въздуха, влажност на въздуха.

Личен архив

Поставено бе и устройство, което сами закупихме, за да може да имат обхват мобилните телефони в района на хижата. Обособихме и място за палатков лагер. Планинарите могат да си сложат палатките и да ползват свободно баните ни, ресторанта. Защото ние все пак сме хижари, а не хотелиери – нашата мисия е да помагаме и да сме полезни на хората в планината, а не непременно да им бъркаме в джоба. 

- Как се запалихте по планината?

- Интересно е, че съм единственият в нашия род, който е толкова запален планинар. Това дължа на учителя по математика Иван Дивизиев. Ходех на кръжок, където учехме за околната среда, за нейното значение за нас, хората. Някъде в осми клас вече бях осъзнат планинар. Започнах да излизам на разходки в гората. Много обичах и все още обичам да бъда в местността Погледец, която е точно над хижата. Гледката е главозамайваща.

Щом се уволних през 1980 г., редовно посещавах хижа „Яворов”. По онова време базата представляваше няколко бунгала на ТПК и лагер от палатки. Новата хижа бе построена през 1982 година. Тогава бяха модерни екскурзионните летувания, стаите бяха със самостоятелни санитарни възли.

- Какви са предимствата на хижа „Яворов” пред останалите?

- Най-важното е, че се стопанисва от община Разлог и Туристическо дружество „Пирин”, а не от Българския туристически съюз. Не се пестят средства и инвестиции. Гостите ги привличат красивата природа, чистият въздух, добрата и комфортна хижа.

Личен архив

Другото важно условие е колективът, който работи тук. Трябва не само много труд, но желание и мерак, сърце и душа. Персоналът е невероятен, 7-8 души се грижат за гостите. В ресторанта предлагаме вкусни ястия. Целогодишно работи нашата хижа. През цялата година има поне двама души на пост. За да приютят туристи, да им предложат топло легло, хубава храна, чиста вода, да се погрижат за тях. 

- Кога построихте параклиса до хижата?

- През 2016 г. бе осветен параклисът "Вси светии", който бе изграден с доброволен труд и дарения на много хора - планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми. Светата обител е до самата хижа. Все повече туристи палят свещи в него и се молят, а за опазването на храма се грижат служителите на хижа "Яворов".

Храмът в подножието на природното чудо Събиците обедини много хора и институции, на които искрено благодаря. За опазването му се грижим ние. През летния сезон посрещаме туристи от цял свят. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли, за да го пази Господ. Видяхме го в други държави - почти под небесата има параклиси.

- Пазят ли повече туристите чистотата на планината? 

- Моето впечатление е, че се върви в правилната посока. Планината е все по-чиста. Преди десетилетия тръгвахме в гората с куп консерви, хиляди метални кутии се търкаляха по горите. Днес повечето планинари си носят специални торби, в които събират остатъците от храната и ги изхвърлят на регламентираните за това места. С всяка изминала година туристическият поток се увеличава в Пирин планина, но за щастие това не е право пропорционално на изхвърления сред зеленината боклук.

- Какво е планината за Радко Божинов? 

- За мен планината е храм. Чудо на природата. Любовта към природата почувстваш ли я, тя е за цял живот. В планината се чувствам най-добре. Това е моят пристан, моето място, където зареждам душата си с красота, спокойствие, търпение и обич.

- Смятате ли, че хижа "Яворов" е най-добрата в страната? 

- Безспорно е така. Казвам го с ръка на сърцето. Обективен съм, а не пристрастен. Защото много съм видял, на много места съм ходил. За мен категорично хижа "Яворов" е най-добрата в страната, защото предлага на своите гости услуги на най-високо ниво. Разбира се, че тези услуги са съобразени с факта, че се намираме високо в планината. Тук туристите намират добро отношение, уют, комфорт и най-важното - невиждана на друго място красота, която е дар от Бога!