0

М ладеж от Козлодуй твърди, че е арестуван без причина и е бит и унижаван от петима полицаи. В гневен пост в социалните мрежи майка му разказа са полицейското насилие и пусна снимки, на които се виждат рани и синини по тялото на сина й, който по думите й е с кардиологично заболяване.

В нощта на 5 срещу 6 август 22-годишният Любослав Коцев бил в центъра на Козлодуй. Той попаднал на група полицаи, които за половин час проверили документа му за самоличност 4 пъти. След последното поискване го прибрали в патрулката с белезници, а преди да го отведат в полицейското управление, го завели на медицински преглед.

„На медицинския преглед имах високо кръвно и пулс. Лекарят написа да не бъда задържан, а да бъде консултиран, но това не се случи. Бях бит, унижаван и ми диктуваха какво да пиша, да подписвам, да говоря, че не желая адвокат, не желая да звъня на когото и да е, въпреки че през цялото време исках да звъня на майка ми, за да я уведомя къде съм. Казаха ми, че това не е възможно“, разказва младият мъж пред bTV.

Любослав е задържан за възпрепятстване на полицейска проверка и арогантно поведение.

„Не знам как съм възпрепятствал проверка, след като съм предал документа за самоличност няколко пъти и проверката се е извършила“, пита младият мъж. Той е категоричен, че не е посягал на полицаите, нито ги е нагрубявал.

Същата вечер той е пил бира, но отрича да е бил пиян. В ареста не е тестван за алкохол и наркотици, въпреки че е настоял за това. Осем часа по-късно излязъл оттам с множество синини.

„Поне петима полицаи ме биха с палка. А когато съм на земята и си пазех главата и органите, ме ритаха и ме удряха с плесници, не с юмруци, за да не си личи“, казва Коцев. Той и родителите му са категорични, че ще търсят отговорност за случилото се в ареста.

Срещу Любослав Коцев е образувано бързо производство за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това престъпление се наказва със затвор до 3 години и глоба от 500 до 2000 лева. В нощта на ареста му е съставен и акт по закона за МВР за същото провинение. Глобата за него варира от 500 до 1000 лева.

Шефът на областната дирекция на МВР във Враца ст. комисар Цветко Нинов се самосезира по оплакването за полицейско насилие от излъчен репортаж и разпореди проверка в районното управление на Козлодуй. Случаят е докладван в районната прокуратура на Козлодуй.