0

П етък сутрин, 11 октомври. Активисти на политическа партия са налазили една от елитните столични гимназии. Дебнат за ученици, които пушат в района, и голи пъпове. Снимат наред.

Това е част от истерията, която се разрази след частен казус с ученик, който повтаря девети клас. „Скандалът“ бе яхнат от „Възраждане“ и вкаран в предизборната кампания, а училището се превърна в клада, на която се горят вещици. Мотото е, че там е имало джендър пропаганда. Твърди го майката на повтарящия ученик. Съучениците му отричат. Но тяхното мнение няма значение. Политиците са в кампания и чуват само едната страна в спора каква е причината да се стигне до това ученик, който се явява по математически състезания и олимпиади, да повтаря годината.

Бог

„Аз съм Бог! Аз съм Източник! Аз съм тетан! Аз съм Абсолюта!“ - това представлява визитната картичка на майката на ученика Р., представян във видеата като отличник от олимпиади, отказал да обсъжда Истанбулската конвенция и наказан поради това със слаба оценка. Ани К. (Ленорман) е ангажиран човек – кодира карти, осъществява платени консултации и окултни ритуали. Описва себе си като „различният Ясно-Видец, различният Маг, професионален чистач в игрите, тетан“. От нейни постове става ясно, че води война срещу ЛГБТ, които били използвани „за унищожаването на мъжете, Ян принципа“.

Майката на ученика, който повтаря девети клас, твърди, че войните я вдъхновяват.

 Майката на ученика, който повтаря девети клас, твърди, че войните я вдъхновяват.
YouTube/Фейсбук

А клиентките на „ясноВидката“ раждали само момчета. „Целенасочено е всичко, планувано от мен и моите хора, играта е наша и никой не може да я пренаписва без наше разрешение!“, пише Ани К. Уточнява още, че войните са забавни и я вдъхновяват. Някъде тук от „Възраждане“ намират допирни точки с окултната вдъхновителка и откликват на една от многобройните й жалби до различни институции.

Тормоз

Военната стратегия включва и множество лични съобщения до преподавателя по география и до директора на НПМГ. Майката на отличника има претенции към още трима от учителите на сина й. На учителката по философия майката отправя укор, че му е писала двойка – нещо, което в предишното училище не си позволявали. Заплашва, че ще остави сина си с двойка за годината с уговорката „ще е много престижно за НПМГ“. Обвинява преподавателката в психически тормоз и й напомня, че децата са с профил математика и информатика. „Вместо децата да се съсредоточат над математиката, те ще зубрят философия“, възмущава се майката. „Хората с математическо мислене не са фенове на разтягането на локуми“, според недоволната майка.

Дроби

Критиката към учителя по математика е, че занимава учениците с дроби. Двойката по география обаче взривява нещата. Така се появява версията, че е заради заданието за Истанбулската конвенция, въпреки че оценката всъщност е за рутинно изпитване в час. Следват жалби и проверки от РУО и МОН. Майката не е съгласна с констатациите и продължава войната. До момента, в който народен представител от „Възраждане“ вижда възможност да превърне частния казус в държавен проблем. На 2 октомври той се обажда лично на директора на НПМГ да разпитва за поредната слаба оценка, получена на входно ниво по география от ученика.

Учениците от НПМГ записаха клип, с който се противопоставят на опитите гимназията да бъде въвлечена в кални политически битки.

 Учениците от НПМГ записаха клип, с който се противопоставят на опитите гимназията да бъде въвлечена в кални политически битки.
НПМГ

Интересът на депутата се пренася и към блогър, който интервюира майката и сина, а клипът е доволно споделян от симпатизанти на партията. Точно тогава се появява и решение на Софийския районен съд по делото на преподавателя срещу майката – съдът смята, че обвиненията към него в педофилия не са клевета и не представляват уронване на престижа му. Решението може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция, но родителите на ученика ликуват от победата, а семеен приятел звъни по редакциите да съобщи добрата новина.

НПМГ

След като скандалът е раздухан, се появява официално становище на НПМГ, подкрепено от Училищното настоятелство и Обществения съвет към гимназията, както и от Училищната синдикална организация. То е за многократен тормоз към ръководството, колектива и цялата училищна общност и уронване на доброто име на гимназията от страна г-жа Ани К. Посочена е цялата хронология в казуса, но от „Възраждане“ не се вълнуват от тези подробности. Депутатът Александър Янчев заплашва: „НПМГ има огромен проблем. С нас!“.

Следва официално питане от друг народен представител от същата партия до служебния министър на образованието. Назначена е проверка от МОН.

В петък представители на РУО са влезли в гимназията, разминавайки се с активисти на партията, които се криели по храстите и снимали наред учениците, разказаха пред „Телеграф“ очевидци. Междувременно бившият премиер Николай Денков излезе с пост във Фейсбук в защита на гимназията.

Николай Денков реагира на атаката срещу НПМГ и бе наречен от лидера на Възраждане Костадин Костадинов съсел.

 Николай Денков реагира на атаката срещу НПМГ и бе наречен от лидера на Възраждане Костадин Костадинов съсел.
Крум Стоев

"Лъжливата партия Възраждане (на ваксинирани антиваксъри, които си държат парите в евро) плаши хората с фалшиви проблеми. И е решила, че трябва да печели гласове за сметка на българското образование. Атаката срещу варненските учители отпреди месец беше само началото. Сега атакуват учители и директора на НПМГ, защото са си позволили да пишат двойка на един ученик, който не може да си вземе изпитите. Предизвиканите от майката проверки не стигат, та сега депутат от Възраждане търси сметка на директора на училището с измислени „възрожденски“ аргументи и надига негативна медийна кампания срещу училището. Няма съмнение, че ще нападнат и други училища и учители. Не можем да го допуснем", написа Денков.

Лидерът на „Възраждане“ излезе с контрапост, в който нарича Денков „съсел“.

Пак в петък ученици от НПМГ снимаха и пуснаха в YouTube клип с хаштаг: „НеПипайМоятаГимназия2“. Така те реагираха на кампанията, в която неволно бяха въвлечени.