0

П равната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

Проектът за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

„Възраждане“ предлага Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами.

„Да има видеонаблюдение по време на целия Изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. Видеонаблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, предложи Петър Петров от „Възраждане” по време на заседанието.

От „Демократична България” са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, те се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от левицата - с хартия и машина. 

„Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни още Йорданова.

От „Български възход“ заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира Александър Николов от БВ.

ДПС казаха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ. ГЕРБ-СДС подкрепя хартиената бюлетина.

Във връзка с антикорупционното законодателство от ГЕРБ-СДС коментираха, че подкрепят и двата законопроекта, като настояват за качествено антикорупционно законодателство, което да служи няколко години. Те имат и забележки към проектите, като посочиха, че трябва детайлно да се обсъдят и да се проведе по-широк обществен дебат по някои от точките, като се включат в обсъждането научната общност и магистратите. 

От ДПС също посочиха, че имат критики, но подкрепят и двата законопроекта, като добавиха, че на второ четене ще направят предложения за промени. „БСП за България“ отбелязаха, че проектът на Министерския съвет е по-добре развит, а по другия трябва още работа. От „Възраждане“ се въздържаха при гласуването, защото настояват за становища от заинтересованите страни, като отбелязаха, че Антикорупционната комисия не трябва да се превръща в бухалка. Според „Български възход“ трябва по-висока степен на синхрон между двата законопроекта - Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като ще предложат и техни промени, предаде NOVA