0

Б аничката остава с 20% ДДС. Същото важи и за други видове закуски като кроасани, козунак, кифли, бисквити, гофрети, меденки, вафли, солети, бутерки.

Това става ясно от указания на Националната агенция за приходите за това как да се прилага нулевата ставка за хляба и брашното, приета с актуализацията на бюджета.

Донъти

С 20% ДДС остават донътите и поничките, щруделите, кексовете.

Високата ставка ще се прилага и за специалния артизански хляб, в който има различни видове семена, зърна и семки.

Данъкът остава без промяна и за макаронените изделия, полуготовите готови за печене продукти, корите за баница, сухите смески за домашен ръжен и пълнозърнест хляб.

20% е ставката и за хляб, питки, багети, франзели, земели и бургер хлебчета с поръска сусам или други семена и със захар или мазнина, чието количество не е пренебрежимо малко и не е само за подобряване на вкусовите качества на продукта.

Сандвичите, бургерите, хот-догът, дюнерите, принцесите и други подобни закуски също ще се облагат с високия данък.

Хлябът в ресторантите, включително при доставка вкъщи или офиса, също няма да е с нулева ставка.

За него приложима е ставката от 9% за ресторантьорските услуги.

Добавки

За сметка на това с нулева ставка ще се облага и хлябът, в който освен от брашно от зърнени култури има и добавки от брашно от зеленчуци или различни ядки, семена,зеленчуци или плодове, олио или масло.

Условието е количеството на тези добавки да е пренебрежимо малко и те да са вложени с цел предимно за подобряване на вкусовите качества на продукта.

С 0% ДДС ще се облагат и продуктите, които имат характеристика на хляб и се доставят замразени и изпечени на около 90% и които впоследствие се доизпичат.

В тази група влизат хляб с поръска сусам или други семена, питки, багети, франзели, земели, които обаче нямат захар или мазнина. Сухарите с характеристика на хляб също ще са с нулева ставка.