0

П рез уикенда идва захлаждане, но от вторник-сряда температурите пак ще тръгнат нагоре. Това съобщи пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Ако в понеделник, вторник и сряда тази седмица живакът стигаше 36-37 градуса, то в събота и неделя максималните температури ще бъдат от 22 до 23°C в София, Перник, Самоков и до 28-30°C в източните райони, където по принцип има повече слънце. От вторник-сряда идната седмица започва бързо затопляне и живакът отново ще стигне 37-38 градуса.

Валежите през лятото са с петнист характер. Обстановка с условия за превалявания ще има в събота, неделя и понеделник. Очакванията са поне в 60-70% от територията на страната да падне дъжд. Той ще бъде краткотраен, основно следобед. В повечето райони ще се излеят до 10 л на кв. м, но ще има и райони с по-големи количества, с най-голяма вероятност това ще са места в близост до планините.

Прогноза

Прогнозирането точно къде ще падне такъв дъжд е доста трудно, защото петната с интензивен валеж са твърде малки – с обхват 5 на 5 км. По-голяма вероятност е те да бъдат близо до планините в Североизточна България. Тези валежи са придружени обикновено с гръмотевични бури. Всяка една такава буря представлява потенциална опасност, всяка една мълния е потенциален убиец. Всяка година 6-10 души умират от гръмотевици, обясни Симеон Матев. Там, където има интензивен валеж, нараства и вероятността от градушки. Градушките още представляват реална опасност, особено за реколтата, защото пораженията са огромни.