0

О т събота започва бавно затопляне, което на фона на тези малко по-прохладни няколко дни, които минаха, ще направи времето още по-хубаво, слънчево и топло. Това затопляне ще продължи до сряда включително, като максималните температури в сряда ще достигнат между 17 и 22 градуса. Това е един много красив завършек на златната есен, но циганското лято е около и след Димитровден, съобщи пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев.

Температури

Ние вече повече от две седмици се радваме на доста топло време, защото средните температури са между 1 и 3 градуса над нормата. Сутрешните температури обаче ще бъдат доста ниски, защото ще имаме ясно небе. Те ще бъдат в диапазона между 3 и 8 градуса. Сутрин ще бъде вече хладно, дори студено, но на обед ще бъде топло, а на слънце и горещо. Ветровете ще бъдат слаби, а от четвъртък до неделя ни очаква едно слабо понижение на максималните температури и повече облаци в следобедните часове. В сутрешните часове около реките е напълно възможно и да има слаби по интензитет мъгли.

Очертава се около и след Димитровден да бъде сухо и да няма съществени валежи. Въпреки че месечната прогноза беше за наднормални валежи, а така както върви октомври ще си отиде с много поднормени валежи. Температурите ще се задържат над нормата с около един-два градуса. И не се очертава изпълнението на изискванията за включване на централното парно поне до края на месеца, заключи Рачев.