0

М ястото за вечен покой е превърнато в ад. Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие “Гробищни паркове” Румен Димитров. Той представи състоянието и визията на Столичната община за развитието на гробищните паркове.

Тук сме, за да покажем проблема на обществото, да дадем нашата заявка, че сме тук да решим този проблем и да сложим основите на едно ново начало, каза Димитров. По думите му никъде в Европа няма такова отношение към близките, които вече не са сред нас. Директорът обясни, че предвиждат акция и се обръщат към гражданите с молба в следващите дни да дойдат и да помогнат заедно да се погрижат за мястото, като Столична община ще даде целия свой ресурс, като механизация и материали то да бъде почистено и облагородено. 

БЕЗОБРАЗИЕ: Гробари рекетират близки на починали в София! (ВИДЕО)

Това, което заварихме, е липса на всякаква организация, в това число и липса на всякакви документи, които биха били организирали по-добре мястото, каза Димитров. Той обясни, че персонал и хора има, но структурно са подложени на наредби, които предвиждат 20 души, които да поддържат 2900 декара паркове. Ангажиментът на предприятието е да поддържа само алеите и да почиства кошчетата, без да се грижи за гробните места и пътеките около тях, обясни още директорът. Според него с тези 20 души това е непосилно без обществото. Оттук нататък институциите и гражданите трябва да вървят ръка за ръка, призова Димитров. 

Трябва да има нормативни промени, заяви директорът и посочи, че предстои те да бъдат обсъдени на кръгла маса. Димитров разказа, че за пет декара парцел са били нужни петима души, които са го почистили за шест дни. От въпросния парцел изхвърлихме 25 камиона с по три тона боклук, хипотетично това са пет тира с боклук, каза още директорът и допълни, че сами не могат да се справят.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев посочи, че не могат да кажат, че общинската фирма не работи, затова ще я сменим с частна. Първо трябва да се направи проверка дали тя работи и ако тя няма капацитета и уменията, трябва да се търси друг изход. Ако общинското предприятие е проводникът на схемите, ще е още по-добре, защото само от нас ще зависи да се спре с подобен тип проблеми, заяви Бонев.