0

Р елаксираме в спа зоната в Царската баня в Банкя срещу 25 лв. Тя ще работи в петък, събота и неделя от 9:00 до 20:00 часа.

Услуги

Срещу тази сума любителите на спа процедурите могат да посетят парна баня, финландска сауна, лакониум, тепидариум. Има и хидромасажни басейни с минерална вода за възрастни и деца, които се затоплят съответно на 32°С и 30°С. Уелнес зоната се намира в сутерена на банята, където някога е било перално отделение и съоръженията за отопление, обясни пред „Телеграф“ общинският съветник Анна Стойкова. Деца и ученици използват 30% отстъпка от цената на дневното посещение. За пенсионерите отстъпката е на 50%, но само до 16:00 часа в делничните дни. Предлагат се и карти за 6 посещения за 125 лв. или така едно е бонус. Те обаче трябва да се използват до 30 дни след издаването й.

Лявото крило на Централната минерална баня в Банкя пък е отворено през делничните дни. В него се намира автентична термална зона. Тя е оборудвана с кръгъл басейн с минерална вода с температура 37°С, курни, минерални и масажни душове с дюзи, тепидариум. За там входът в 15 лв. като отново важат намаленията, а картата за 6 посещения е 75 лв. Сред услугите, които се предлагат в банята, е и солна стая. 45 минути в нея за възрастен са 20 лв., а 25 минути за дете двойно по-малко. И за солната стая важат абонаментните карти, които дават едно бонус посещение. Предстои Царската баня да стане достъпна и с мултиспорт карти, обясни пред „Телеграф“ Димитър Шивачев, изпълнителен директор на „Софийски имоти“- дружеството, което я стопанисва.

Планове

Занапред целта е Царската баня да може да се използва и за балнеолечение. „Има зали, които са оборудвани за лекарски кабинети, за хидромасажи, но те се водят от специалисти. Те ще могат обаче да се използват след време, защото „Софийски имоти“ няма право да осъществява такава дейност. Това ще се случи на друг етап“, заяви Стойнова. Шивачев разясни, че причината е, че балнеологични услуги мога да се предлагат само от дружества, които са регистрирани по закона на лечебни заведения, а те не са. Затова на този етап ще разширят дейностите, които предлагат, само с такива, които нормативната уредба позволява. Реставрираната царска вана също може да заработи, възможно е да се предлагат мажи, но не и такива, които изискват медицински специалист. „Ще опитаме да предложим услуги, които са в областта на физиотерапията и рехабилитацията, но не попадат в обхвата на медицинските услуги и балнеолечението“, каза още Шивачев.