0

Р одители излязоха на протест пред детска градина „Здраве“ в столичния квартал „Изгрев“. Те са притеснени и ядосани, защото не е ясно къде и как ще бъдат преместени децата им, тъй като в терена на градината ще се строи ново крило на забавачката. Детското заведение навремето е било най-голямото в столицата. Сега обаче се нуждае от основен ремонт. Към това се прибавя и новото строителство, което би трябвало да започне съвсем скоро.

Родителите

„Предстоят съществени промени, а ние нямаме нито яснота, нито комуникация с районния кмет д-р Делян Георгиев. Недопустимо е да не знаем къде ще бъдат преместени децата ни, има ли места в другите градини, ще бъде ли възможно изобщо да се местят“, коментира за „Телеграф“ Лора Ризова, майка на дете от забавачката. Според нея кметът е трябвало да информира хората поне два-три месеца по-рано, за да знаят какво предстои. Родителите са разбрали, че има вероятност предучилищните групи да се настанят на втория етаж на данъчната служба на района, който обаче се нуждае от ремонт. „Там няма кухня и тоалетна, говори се, че ще се преустрои физкултурен салон, но как ще се отоплява? Много въпроси и никакви отговори. Недопустимо е!“, допълва Ризова и уточнява, че се готви и по-голям протест.

Кметът

„Осигурили сме места за всички деца. На родителската среща с родителите самите те поискаха децата да бъдат изведени от градината, за да не им е шумно и прашно, докато се строи“, уточни за „Телеграф“ кметът на района д-р Делян Георгиев. Според него ремонтът, който е бил направен през 2020 г. на друга забавачка, е бил предшестван от подобен протест, който настройва родителите едни срещу други. „Има възможност детската градина да функционира, тъй като се състои от три сгради. Може да работи, след като се спазят всички обезопасявания. Единствено, когато започнем да работим върху площадковата канализация, ще се наложи за две седмици да се затвори изцяло“, каза още Георгиев. „Защитили сме средствата, вкарали сме проекта в програмата за строеж на детски градини. При нас са пет обекта, това е историческо постижение. Районът ни вече е 70 000, а като станах кмет бяха 39 000. Продължават да се заселват хора и ще затънем, ако не започнем да вземаме мерки за нови места за децата“, категоричен е той.