0

Р уснаците продадоха имоти у нас за рекордните 12,3 млн. евро през първата половина на годината, а чуждите инвестиции се свиха тройно, показва анализ на БНБ. Основна причина за това е войната в Украйна, сочат данните. Общо вложенията на чужденци в България са на минус от 16,1 млн. евро. За сравнение през същия период на миналата година сумата е била също отрицателна, но от 3,7 млн. евро.

Общо преките инвестиции за януари – юли 2022 г. са 924,9 млн. евро, което е спад със 134,1 млн. евро спрямо година по-рано. Само през юли вложенията са 158,5 млн. евро при положителен поток от 202.5 млн. евро за същия месец на миналата година.

Причини

Според брокери и войната, и пандемията са оказали влияние на свиването на инвестициите в имоти от чужденци у нас. „Имахме клиенти с по 2-3 апартамента в един и същи комплекс на Южното Черноморие, които бяха обявени за продажба след избухването на войната в Украйна. Имахме и случай на рускиня с два апартамента в различни сгради в центъра на Созопол. След пандемията реши да си остави само единия, другия го купиха българи“, разказаха брокери. Както „Телеграф“ вече писа, лятото имотни агенти регистрираха ръст на продадените апартаменти от руснаци на украинци.

Цени

В момента цените на имотите не само по морето, а и в цялата страна продължават да растат. Допреди половин година тристаен апартамент от 86 квадрата в новопостроен блок в столичен квартал струваше 95 000 евро, а в момента жилище със същата квадратура и локация е 135 000 евро, показа проверка. По данни на брокери през януари цената на квадрат е била 1100 евро, а сега е 1570 евро, което е увеличение от 470 евро.

„Най-скъпо е в София“, коментира за „Телеграф“ председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. За първото тримесечие на годината има 11% ръст в цените, като любопитен факт е, че старото строителство е било по-скъпо от новото, допълни той. Причина за това е намалението на сделките на зелено. Ганев каза още, че за първото полугодие са сключени общо 123 000 сделки с имоти в цялата страна. Увеличението е 7 на сто, като само в Несебър ръстът е 100%, а във Варна - 20%.