0

С ашко е намерен! Това е новината на седмицата, а хиляди хора в България се радват, че детето е живо и здраво. Остават обаче редица въпроси, които разследващите трябва да разнищят.

От Окръжната прокуратура в Перник вече работят и по версията за отвличане, която дълго бе изключвана като вариант. Все още не е ясно дали през всичките 9 дни момченцето е било само и под открито небе.

Както вече съобщи "Телеграф" 12-годишният Сашко бе открит от парапланеристите и доброволци Веско, Милко, Деян и Тодор в труднодостъпната местност Червена могила. Тя се намира на 16 км от Профилакториума, където детето било видяно последно, преди да изчезне. Пред „Телеграф“ Емил Нешев, шеф на Планинската спасителна служба, уточни, че Сашко е открит по южните склонове на Голо бърдо. Това била една от локациите, които при анализ на планинските спасители е откроена като най-вероятното място, на което може да се намира момчето.

Мястото и преди е било претърсено няколко пъти, но не в такава дълбочина

Много е вероятно детето да се е движело, за да оцелее. Трябва да гадаем какво го е спасило: воля, сила, жажда за живот“, посочи директорът на ПСС Емил Нешев.

Според отец Георги Гелеменов Сашко може да е вървял към братовчедка си в село Красава. Пред „Телеграф“ духовникът обяви, че е подал и сигнал на телефон 112, че момчето може да се е отправило в тази посока, към дома на свои роднини. „Ходил съм там многократно да чета молитви за изгонване на зли сили. Имотът представлява селскостопански двор от 7 декара с една прекрасна къщичка. В нея се намира тежко болната братовчедка на Сашко. Тя е агресивна и стои заключена, защото е с психични отклонения“, посочи той.

Съмнения

Свещеникът познава Сашко от няколко години, а по време на водния режим в Перник дори е бил в дома му. Обадил му се бащата Александър Цветанов. „За мен не отговарят на истината твърденията, че бащата е замесен, че се е държал зле, или че е искал да погуби сина си. Той толкова му се радваше и обгрижваше, благоговееше пред него“, разказа Гелеменов. Описа още, че хлапето говорело съвсем нормално. „Често ме викат да чета молитви на хора със синдром на Даун, на деца с тежки форми на аутизъм, с дислексия и много добре зная какво значи липса на комуникативни умения. Спомням си, че когато бях в скромния дом на Цветанови, Сашко се прибра от училище с баба си, седна на масата и започна да разказва как е минал денят му“, споделя още духовникът. За майката на детето той разказа, че доколкото е запознат, с бащата имали спор при кого да бъде Сашко, но съдът е решил да остане при Александър. „Моето съмнение е, че детето е било подготвено за извеждане в чужбина, но заради голямата истерия и липсата на подпис от родителя настойник не са успели“, смята Гелеменов и допълва, че според него детето е пуснато в гората над Радомир, където бе открито.

Боец

Знаехме, че той може да издържи с дни в планината

Разговаряхме с хора, които работят с деца с аутизъм. Знаехме, че може да оцелее. Това са деца, които се хранят с плодове, със зеленчуци, това им позволява да бъдат мобилни“, посочи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов. „Детето е оцеляло, защото се е борило“, коментира пък един от спасителите на Александър. По думите му детето било мръсно, изтощено и гладно. „Дадохме му вода. Планината може да е майка, но може да е и мащеха. Оцеляло е само, ние само му помогнахме да се прибере. Той е боец. Ние сме тук от първата нощ, пари никой не иска“, допълни другият от участниците в спасителната акция. Мъжете са категорични, че не искат наградата от 100 000 лева, която бащата обяви ден преди детето да бъде открито. „Ние сме на терен от първия ден и не сме за парите“, казаха спасителите на Сашко.

След като бе транспортирано в събота с линейка до „Пирогов“, 12-годишното момче премина подробен преглед и изследвания. На място пристигна и служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „Детето е боец“, каза министърът, който заедно с проф. Николай Габровски увериха, че детето е в добро състояние. Пристигнало е с мокри крачета, но няма измръзване. По тялото му има само драскотини и е с лека дехидратация, затова първоначално е настанено в реанимация. Урината и кръвните му показатели са в норма, но заради обезводняването Сашко е включен на системи. Той ще остане няколко дни под наблюдение, но лекарите нямат никакви притеснения за здравето и живота му. „Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички”, написа бащата на детето Александър.

В неделя от болницата съобщиха, че нощта е преминала спокойно за 12-годишното момче. Детето е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота, добавят от "Пирогов".

Дядото на намереното момче - Николай Алексов пък коментари междувременно щастливата развръзка. Мъжът сподели, че се чувства превъзходно и вече е разговарял с бащата на детето, предаде NOVA.

Чувствам се превъзходно, бях умрял иначе

Казаха ми, че е намерен в безпомощно състояние. Сутринта говорих и с баща му - детето е добре", каза той. "Не е изключено някой да го е задържал умишлено. Тези девет дни са много трудни за едно дете, ако не му е помагано", добави мъжът.

*По темата работиха: Любомир Старидолски, Ралица Димитрова, София Симеонова