0

С ъветът за електронни медии (СЕМ) излезе с позиция относно скандала с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който се разигра в сряда в сградата на БТА. Той се опита да изгони журналисти от "Дневник", "Капитал", "Клуб Z" и "Медияпул" от пресконференция на партията. 

От регулатора призоваха отново политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

„Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото“, коментираха от СЕМ.

С позиция излязоха и „Дневник“ и „Капитал“. Двете издания оценяват поредната атака на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии.

От там посочват, че журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на “Възраждане”. Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери, се казва още в позицията.