0

З емеделската гимназия в Сандански осъди енергото за това, че е плащало по-високи суми за ток от реално дължимите. През 2018 година училището сключва договор с електроразпределително дружество. Цената за киловат енергия била приемлива, но през януари 2019 г. пристигнала фактура с по-висока тарифа. Директорът Емил Терзийски отказал да плаща над тарифата, установена в договора. След няколко неплатени в цялост фактури енергото заплашило със спиране на тока. 

Тарифа

"Някъде до 2021 година продължи това. С изключение на няколко месеца сметките все бяха по друга по-скъпа тарифа. Ние обаче смятахме по тази, която бе по договор. И превеждахме толкова, колкото трябваше", каза за "Телеграф" Терзийски. Гимназията и енергото прекратили договора, но от дружеството завели дело за невнесена и дължима сума от 1890 лв. Съдът обаче отсъдил, че едва 55 стотинки е разликата, която да се изплати на енергото. Стотинките били преведени и сметката изчистена.

Решение

В момента гимназията ползва ток и газ, за да функционира и да се топли. Има сключен договор с друго електроразпределително дружество. А съвсем скоро ще топли основната сграда с фотоволтаици. До 10 април ще се подпише договор с фирмата, а до края на май фотоволтаичната централа ще е готова. "Дори ще продаваме енергия през летните месеци, когато ние няма да потребяваме големи количества, защото учениците са във ваканция", разкри Терзийски.