0

Е жегодният фестивал на бирата в Германия „Октоберфест“ най-сетне се завръща тази есен след двегодишна пауза заради пандемията от коронавирус, каза организаторът на известния баварски бирен фестивал Клеменс Баумгартнер, цитиран от АП. Любителите на бирата и на традиционната баварска храна са в трескаво очакване. Независимо от епидемичната обстановка няма да има никакви ограничения. Според местните здравни власти достигнатото ниво на ваксинация на населението позволява отпадането на абсолютно всички антиковид мерки. Зажаднелите и изнервени от дългата пауза любители на бира ще имат шанса да ядат, пият и се веселят, колкото могат да понесат.

Завръщане

„Фестивалът ще се проведе", каза Баумгартнер пред репортери в Мюнхен. Той се похвали, че популярният фестивал на бирата в баварската столица ще се проведе без пандемични ограничения от 17 септември до 3 октомври - националния празник на Германия. „Ще се проведе така, както го познаваме от 2019 г., а не по друг начин“, добави Баумгартнер.

„Октоберфест“, проведен за първи път през 1810 г. в чест на брака на престолонаследника принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза, е бил отменян десетки пъти през своята над 200-годишна история поради войни и пандемии.

В годините преди последната пандемия около 6 милиона празнуващи посещаваха тържествата годишно, много от тях облечени в традиционни баварски носии.

Около 487 пивоварни за бира, ресторанти, скари за риба и месо, продавачи на вино и други ще присъстват на събитието, а работното време ще бъде дори по-дълго отпреди, като първите бирени шатри ще отварят в 9 сутринта и затварят в 22,30. Последните поръчки ще се приемат в 21,30ч.

Халба бира от един литър тази година ще струва между 12,60 и 13,80 евро, което е увеличение с около 15% в сравнение с 2019 г. според официалния интернет сайт на „Октоберфест“.

Празникът

По-различното тази година е свързано с темата за войната в Украйна. Германските медии вече направиха своите репортажи и пуснаха снимки на бежанци да правят и украсяват джинджифилови сърца в пекарната „Цукершухт“ в Анхайм, близо до Мюнхен.

През уикенда министърът на вътрешните работи Нанси Файзер написа в Tуитър, че всеки ден в Германия пристигат около 2000 бежанци, което е по-малко в сравнение с 15 000 в началото на войната.

На тазгодишния „Октоберфест“ ще бъдат опънати 17 големи и 21 по-малки шатри. Вероятно в момента смятате, че подобно мизерно количество означава мижаво събитие с мижав интерес и посещаемост. Истината е малко по-различна. Големите тенти могат да приютят по около 12 хиляди посетители във всяка една. Казано по малко по-различен начин, очакванията за 2022 г. са между четири и пет милиона посетители да се наливат с бира и да се тъпчат с бретцели и вурстове. Организаторите не изключват прогнозният туристически поток да бъде още по-голям.

Правила

Малко известен е фактът, че не всеки и не при всички условия може да сложи своя шатра и да започне да продава бира. Всъщност всички наематели на шатри имат задължението в техните шатри да звучи традиционна баварска музика.

Това може да бъде на запис, но е по-вероятно да се включат стотиците самодейни състави, които цяла година репетират. Участниците и наемателите могат да спрат с баварската музика едва след шест часа в дните на феста.

Само след този час на участниците е позволено да пуснат няколко поп или рок парчета, но като цяло баварската традиция е с гарантирана първостепенна роля. Има строги правила за отговорното консумиране на алкохол.

Специално внимание е отделено на децата, за които има организирани десетки игри и състезания. Целта е малчуганите да се държат далеч от бирата. Но ограниченията не свършват дотук.

Ако сте турист, може с изненада да установите, че не може да ходите, където си поискате. Минали години с инциденти бяха ценни уроци за организаторите. Тази година е абсолютно забранено да влезете в закрито помещение, ако имате раница.

С личен багаж или раница може да бъдете допуснати единствено до шатрите. Условието е раницата да бъде с обем до три литра и размери 20х15х10 сантиметра. Ограниченията за ръчния багаж са изключително строги и спокойно може да очаквате раницата ви да бъде мерена, теглена и отваряна.

Приложение

Но не всичко е ограничения и рестрикции. Организаторите пускат специална апликация за мобилни телефони.

С нея потребителите ще получават в реално време информация за това къде каква бира се предлага в момента, къде е най-натоварено, къде пият приятелите ви и ако някой от тях е прекалил, къде е отведен да изтрезнява.

Със или без апликацията всеки посетител е поканен да започне да поръчва бира още от десет чата сутринта. 

Магията на бирения празник отдавна е придобила световна слава. В много европейски страни като Унгария и Румъния например има регионални версии на „Октоберфест“. Подобна миниверсия имаше дори в София, като се очаква през тази година традицията да бъде спазена.

Малката подробност е, че в разгара на бирените празници предстои провеждането на предсрочните парламентарни избори в България. По сходен начин отбелязват фестивала в редица американски градове, където има компактни германски общности.

По последна информация се очаква тази година американските фестове да бъдат между 14 и 17. На картата на празнуващите се връща и мексиканският град Морелия, който има своя версия на празника, кръстена „Празник на бирата и любовта“.

В самата Германия има само още едно място, където ще разпънат шатрите, и това е столицата Берлин, където тентите ще бъдат разположени на „Алекзандърплац“.