0

П рез тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21 процента спрямо 2021 г., по данни на проекта "Световно образование", съобщиха организаторите от "Интеграл".

С 13 на сто повече са записаните студенти, които започват своето обучение в чуждестранни университети от тази есен, като близо 20 процента от тях ще се обучават в университет от топ 100 на международната класация QS World University Rankings за своята специалност.

Есенното издание на форума "Световно образование" ще се състои в хотел "Балкан" в София на 1 октомври, от 10:00 до 17:00 часа, а в следващите дни изложението ще гостува традиционно в Пловдив (2 октомври, в DoubleTree by Hilton Plovdiv), в Бургас (3 октомври, в гранд-хотел спа "Приморец") и във Варна (4 oктомври, в хотел "Галерия графит"). В него ще участват със свои щандове 36 учебни заведения от 13 държави от цял свят.

"Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение", коментира Николай Христанов - мениджър за "Висше образование" в "Интеграл", цитиран от БТА.

Нидерландия продължава да привлича най-много български кандидат-студенти

Нидерландия продължава да бъде номер "едно" в интереса на българските кандидат-студенти (63 процента). Запазва се тенденцията за ръст на кандидатурите там, като за изминалата учебна година броят на българските студенти, които се обучават в страната, е нараснал с 12,6 процента.

По време на форума посетителите ще имат възможност да се срещнат с представители на университетите, с които да обсъдят и по-трудния процес за осигуряване на настаняване, както и да получат ценни насоки и съдействие от експертите, организатори на събитието. Гостуващите представители споделят, че и на държавно ниво вече са планирани мерки за инвестиции в инфраструктура, която да реши проблема с недостигащите квартири за студенти, но ефектът от тях ще се почувства след една-две години. Дотогава най-добрата стратегия е ранното кандидатстване (1 октомври 2022 г. е възможно най-ранната дата) или търсенето на алтернативни дестинации.

Нидерландия остава предпочитана от кандидат-студентите заради голямото разнообразие и многобройните възможности за обучение - конкретно по компютърни науки и бизнес/икономика.

Осем от най-предпочитаните холандски университети идват на изложението в София - Tilburg University, Eindhoven University of Technology, Fontys University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, HAN University of Applied Sciences, Hotelschool The Hague.

След Брекзит българските кандидат-студенти, освен в Нидерландия, предпочитат да учат в Германия и в Австрия

След Брекзит второто и трето място в интереса на бъдещите студенти трайно се заемат от Германия (49 на сто) и Австрия (45 на сто), а Великобритания остава на четвърто място (42 на сто). Това е и причината по време на изложението да се организира специален щанд за консултации относно обучението в двете немскоезични държави. Тази година в България ще присъстват и представители на Австрийската образователна агенция. В София пристигат и представители на шест австрийски университета, които предлагат програми на английски или немски език, както и Advantage Austria Sofia - търговският отдел на Австрийското посолство.

Има тенденция български кандидат-студенти да желаят да учат в Белгия и Италия 

Продължава тенденцията на чувствително (двойно) нарастване на желанието за следване в Белгия и Италия. Белгия е възможна алтернатива на Нидерландия, поне що се отнася до предлагането на програми на английски език по бизнес/икономика и социални науки. Кандидатите за обучение в страната могат да се срещнат с представители на Karel de Grote University of Applied Sciences.

Италия също се отличава с програми на английски език по медицина, бизнес/икономика, психология, дизайн. И в двете държави предлагането на специалности, свързани с компютърни науки, е по-ограничено в сравнение с Нидерландия. Освен актуалната напоследък специалност "Дизайн на компютърни игри" (Gaming Design), все повече кандидат-студенти търсят компютърни специалности в областта на изкуствения интелект (Artificial Intelligence).

Интересът на кандидат-студентите към конкретни специалности остава непроменен. Първите три места се заемат от направленията: "Бизнес, икономика, финанси"; "Компютърни технологии"; "Медии и комуникации". Търсена остава и специалността "Психология".

Диплома от чуждестранен университет може да се придобие и в България

Над 1/3 от проявилите интерес към обучение в чужбина (35 процента), обмислят придобиване на чуждестранна диплома в България. Такава възможност дават Американският университет в България (АУБ) или съвместната програма на Нов български университет с University of York (UK).

Тези, които искат американска диплома и обучение близо до дома, по време на изложението могат да се срещнат и с John Cabot University, Webster Vienna Private University, The American College of Greece.

Стипендии за студентите предлагат университети от чужбина

Част от университетите предлагат стипендии за студенти: Webster Vienna Private University отпуска стипендии, вариращи от 10 до 50 процента отстъпка от таксата за обучение за бакалаври и от 10-25 процента - за магистри.

EU Business School, едно от най-добрите бизнес училища в света, с кампуси в Барселона, Женева и Мюнхен, предлага частични стипендии в размер до 30 процента отстъпка от таксата за обучение за изключително изявени студенти.

При ранно плащане на таксата за обучение, MODUL University Vienna предлага отстъпка от таксата в размер от 1000 евро за магистърски програми и от 3000 евро за бакалавърски програми.

За поредна година в сферата на хотелиерството, туризма и събитийния мениджмънт престижната швейцарска група Swiss Education Group предлага стипендии за до 30 процента от таксата за обучение в своите програми.

За първи път в България ще бъдат представени и специализирани присъствени и онлайн практики за ученици на възраст от 12 до 18 години на британската образователна организация InvestIN. Програмите са с продължителност от 5, 10 или 15 дни и осигуряват уникален 360-градусов поглед "от кухнята" на над 20 кариерни направления. Учениците се запознават лично със спецификата на избраната от тях професия, като по този начин могат да направят по-уверено информиран избор за своето академично и кариерно бъдеще. 15 процента отстъпка за ранно записване за летните стажове ще бъде предложена само за посетителите на изложението.

Входът по време на изложението е свободен, като има възможност за предварителна регистрация, която да направи участието на посетителите максимално ефективно, отбелязват организаторите.