0

Д окато Кладнишкият манастир „Св. Николай“ се руши, в двора му дерат елени и се вихрят частни партита. За това сигнализираха хора от витошките села пред „Телеграф“. Един от тях ни изпрати и снимка, на която се вижда одрано животно, подготвено за „поредния банкет“. Според нашия източник това е елен, приготвен за печене.

.

 .

Цивилен

Миряни разказаха, че са омерзени и почти не стъпват вече в обителта. Местните се оплакаха, че новият свещеник отец Орлин ходел цивилен в енорията, а обителта работела едва ли не само за определен кръг от богоизбрани и заможни люде. Положението тръгнало надолу след смяната на отец Рафаил. Постепенно там започнали да се събират бизнесмени, приближени до „бивши управляващи“, и авджии, които си устройвали угощения.

Кампания

На фона на тези тревожни сигнали във Фейсбук от 4 дни тръгна кампания за набиране на средства за святото място от новосъздаден профил „Кладнишки Манастир Свети Николай”. От публикацията става ясно, че новият свещеник Орлин Алексиев иска да прави кухня за бедни, но нямало къде тя да се помещава. Заради това сега искал да възстанови магерницата и няколко стаи в манастира. „Телеграф“ опита да се свърже с духовника на указания телефон, но той категорично отказа да говори с мотива, че думите му могат да бъдат извадени от контекста. А накрая се тросна, че чака майстори и нямал време.

В стремежа си да получим повече информация се свързахме и с бившия игумен отец Рафаил Стефанов. Той не бе изненадан от разрухата в обителта и вихрещите се светотатствени практики. От думите му стана ясно, че манастирът е обсебен от църковно настоятелство, чиито членове гравитирали към Държавното ловно стопанство „Витошка-Студена“.

Фигурант

„Сложиха си свещеник за фигурант, който подписва каквото тази мафия му даде. Това, което аз 9 години не допуснах, се случи. Но реално нещата бяха предадени отвътре от митрополията“, сподели 55-годишният отец. Информира, че заповедта за освобождаването си е получил през 2019 г., но без мотиви.

„Бях изгонен заради една обществена поръчка. Реално искаха да се ремонтира и реставрира манастирът от фирма, която няма лиценз за работа с паметници на културата. Цялата работа бе да се усвоят едни пари, които бяха отпуснати от междуведомствената комисия след земетресението. Доколкото зная, обществената поръчка дойде от ГЕРБ, но аз отказах да пусна фирмата, която довчера е лепила изолация в Перник, а сега иска да влезе в манастир. До последно се съпротивлявах и накрая ме махнаха“, даде своята гледна точка свещеникът.

В Кладнишкия манастир се намира единственото трилико изображение в България на Св. Троица - Бог Отец, Син и Светия Дух, като един човек с три лица.