0

Е кстремно преживяване за рожден ден - оказва се това стои зад видеото с момичето, което беше заснето да кара електрическа тротинетка по магистрала "Хемус" с висока скорост. Емили Йорданова обясни пред БНТ, че се застъпва за правата на водачите на електрически тротинетки. Тя заяви, че не за първи път пътува по този начин, а най-високата скорост, която е достигала, е 125 км в час.

МИСТЕРИЯТА РАЗБУЛЕНА: Ето кой лети с тротинетката с над 100 км/ч по магистрала "Хемус"?

Летящата Емили - така се представя 21-годишната активистка за правата на ЛГБТИ хората, както и за правата на мощните тротинетки. Каза, че клипчето, което набра огромна популярност, е заснето малко след Варна по АМ "Черно море". Използвала тротинетката на приятел.

"Аз я взех, за да я тествам и исках да пробвам магистралата и тръгнах да карам и вдигнах максимално 125 километра в час. Имам амбиция, ако се създадат нови тротинетки, по тази магистрала да летя със 150 или с 200 км в час", заяви пред БНТ Емили Йорданова.

Тя не се впечатлява от негативните коментари в социалните мрежи, в които я определят като камикадзе на пътя.

"Аз не правя нищо лошо, защото аз не карам като някои пияни шофьори или дрогирани. Ако санкцията е 50 лева, не се притеснявам, ще ги извадя и ще ги дам. Но тук е въпросът защо трябва да ме глобяват като карам по правилата на движението", допълни Емили Йорданова.

Тя и нейният приятел Тихомир имат електрическа тротинетка от две години. Ходят с нея по състезания и твърдят, че никога не са имали произшествия.

"Това нещо е създадено за висока скорост. Ускорението му от 0 до 100 е за седем секунди и се продава свободно в България без да е тунинговано, всеки може да си го закупи. Идеята е, че бъдещето е в електричеството и тези неща все повече ще навлизат", добави Тихомир Рангелов, приятел на Емили.

"Аз редовно пътувам до Перник по АМ "Струма", много е красиво, много е забавно там, хубава инфраструктура и там също развивам 120 км в час", коментира Емили Йорданова.

Двойката смята, че такива електрически скутери трябва да могат да бъдат регистрирани като моторни превозни средства. Стандартната тротинетка, която може да бъде наета, тежи около 10 килограма и вдига най-много 25 км/ч, а тяхната е по-мощна - с тегло от 65 килограма и достига 130 километра в час.

"Това е електрически скутер, защото той вдига над 120 км в час, което означава, че няма как това да се кара по велоструктурата", уточни Емили Йорданова.

"Поне 30 човека в София познавам, които имат тротинетки, които карат с над 100. Но просто нея снимат, защото е по-атрактивна, защото е момиче с руса коса и я снимат. Но аз карам повече от нея и мен никога не са ме снимали", допълни Тихомир Рангелов, приятел на Емили.

Емили и Тихомир смятат, че, ако спазват правилата и ограниченията, няма от какво да се притесняват.

"Те ми казват, ако паднем, какво ще се случи. Няма никаква разлика къде ще паднеш - с мотор или с тази тротинетка. Еднакво е падането", каза още Тихомир Рангелов.

Емили вече е проучила, че рекордът на Гинес е за 130 километра в час. Казва, че някой ден ще го подобри.