0

П сихичноболна жена от хасковското село Стамболийски рисува и продава картините си, за да събере пари за образованието на сина си. Живка Петрова е от хасковското село Стамболийски и е диагностицирана с тежка форма на шизофрения. Тя не се разбира със своите родители, които също са с психични заболявания. Поради това е подала документи да й бъде отпуснато общинско социално жилище, в което да живее отделно от тях. 

Страх

Тъй като няма съпруг или друг близък човек до себе си, който да й помага, психичноболната жена изкарва пари за прехраната си, като рисува и продава картините си. Преди време тя е продала и малкото златни бижута, които е имала. В момента събира пари за своя син, който учи в Ирландия. Жената е категорична, че ако трябва, ще стои гладна, но ще успее да събере необходимите пари за младежа, за да завърши той образованието си и така да му осигури по-добро бъдеще. Психичноболната Живка категорично отказва да се снима, тъй като се страхува, че някой може да я проследи, или да й навреди.

Апел

Трогателната история на Живка Петрова от село Стамболийски е разказана от Анастасия Андонова във фейсбук страницата на фондацията „Спаси човека“ с молба всеки, който иска и има възможност да помогне на жената, като купи някоя от картините й и така ще допринесе за събирането на средства, с които да изкара зимата и да помогне на сина си. Картините са с размери 50х50 и 50х80 см. Рисувани са с акрилни бои, а цената им е от 50 до 200 лв. Художничката обаче е готова да намали цената на големите картини за хора, които искат да си ги купят, но не могат да отделят толкова средства. Ако някой прояви интерес към предлаганите картини, може да се свърже във фейсбук профила на Анастасия Андонова. Картините ще бъдат изпращани с куриерска фирма. „Рисуването е единственото хоби на Живка. Нейният начин да изрази себе си и своите разбирания. Ще ви бъда изключително благодарна, ако се отзовете на нашия призив за помощ към Живка“, апелира в социалната мрежа Анастасия Андонова.