0

В ъзстановено е електрозахранването в целия град Поморие. Курортът остана без ток по време на урагана, който се разрази в Бургаска област в събота.

На тъмно още са няколко села в общината. Частично бедствено положение в община Бургас. Община Поморие също е в бедствено положение и събра кризисен щаб за справяне с последиците от лошото време.

Над 500 са сигналите, постъпили в общината. 359 са падналите дървета на територията на града, заради тях 121 автомобила са пострадали. Над 50 са регистрираните електрически аварии, има множество повредени билбордове.

Две жени пострадаха при срутването на таван в хотелски комплекс, настанени са в болница.

Сергей Райх и съпругата му се оказали точно до басейна, когато таванът се срутил. Били сред първите, които видели страшната картина и се втурнали да помагат.

"В басейна в този момент имаше една жена, която лежеше под падналия таван и още две жени, които бяха във водата. Те бяха на крака, но просто не можеха да излязат от басейна. Започнахме да правим опити да стигнем до тях. После дойдоха спасители, донесоха носилки и извадиха жената", сподели той.

"Всичко висеше. Беше страшно зрелище. Беше и много тъмно, но добре, че нямаше ток, защото ако имаше електричество щяха да са пострадали много повече хора", допълни Рита Маркова.

Двете жени, които са откарани в поморийската болница, са били с ниска сатурация, но към момента не са в тежко състояние. От управата на хотела отказаха коментар. Други двама души са с наранявания в Бургас заради силния вятър и хвърчащи предмети.

"Средно тежко е положението, няма опасност за живота на хората. Има много щети, тепърва предстои да се остойностяват. Но хубавото е, че нямаме загуба на човешки животи", добави проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Най-тежка продължава да е ситуацията в Поморие, където хората снощи останаха на тъмно.

"Електрозахранването е възстановено снощи в 01:20 след полунощ. Много доброволци се включиха в почистването на улиците, като в момента даже имаме доброволчески екипи, които работят в двора на детската градина, в двора на историческия музей да отстранят дърветата, за да могат утре децата да започнат нормално учебни занятия", каза още Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

Ако метеорологичната обстановка не се влоши се очаква утре да бъде отменено частичното бедствено положение в Поморие.

16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в бургаския комплекс "Изгрев". Било е на батут, когато се е разразила бурята, със счупена ключица е, без други сериозни наранявания. Жена е с порезни рани от счупени стъкла.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били застрашени от силните пориви на вятъра, но са изведени на брега в добро състояние.

Спасено е и бедстващо семейство на остров Свети Иван край Созопол. Човек падна зад борда по време на регата в Поморийския залив, който също е спасен от друга лодка.

Огромна част от земеделците са останали без обработваеми земи, тъй като стихията е унищожила голяма част от продукцията им. Областният управител на Бургас настоя да бъде осигурен хеликоптер за областта заради такива случаи, свързани с лошото време.