0

О бщо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите в София след завършено основно образование от осми клас. От тях 1612 са свободните места в училищата, които са без квоти при приема на девойки и младежи от осми клас. Останалите 61 места са за училища с квоти, като това са основно езиковите гимназии. Това каза за БТА началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева.

Тя даде пример за училища с квоти за младежи и девойки, като сред тях са Националната търговско-банкова гимназия, 35-то Средно езиково училище "Добри Войников, 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езицие "Св. Климент Охридски", 133-то Средно училище "А. С. Пушкин" и други гимназии.

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал и това е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". В Технологичното училище "Електронни системи" също има две свободни места без квоти. В 91-ва Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов" свободните места са четири - две за девойки и две за младежи.

Свободни места има във всички училища в София, като в дадено училище може да има едно свободно място, а в други училища - по няколко свободни места. Има свободни места също в 164-та Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес", във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", в Първа английска езикова гимназия, както и в други столични училища, обясни Ваня Кастрева.

Тя уточни, че на 26 и на 27 юли е записването на учениците, като условието е да имат оригинала на свидетелството си за завършено основно образование. На 29  юли излиза третото класиране за прием в гимназиите от осми клас. На 1 и 2 август е записването на учениците, приети от третото класиране в гимназиите. 

"За третото класиране кандидат-гимназистите, които ще участват в него, правят ново пренареждане на желанията си. Има до този момент ученици, които не бяха класирани и сега е важно да си подредят правилно желанията си за прием. Има ученици, които са пропуснали срокове, както и ученици, които може да са били класирани, но не са се записали. Също има и ученици, които може да си изтеглят документите - всички тези случаи са за ученици, които са в различни хипотези. Всички те трябва да имат оригиналното свидетелство за завършено основно образование. Третото класиране е независимо от предишните класирания, в него може да участват и ученици с по-висок бал, затова родителите и кандидат-гимназистите трябва добре да преценят дали да рискуват и да участват в това класиране. Мястото на учениците, приети във второто класиране, не се запазва, ако участват в третото класиране и в това има риск", коментира Ваня Кастрева.

Общо 11 573 ученици от София участваха през юни в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. На изпита по математика седмокласниците в столицата бяха 11 541. Подалите заявление за първото класиране бяха 11 008. От тях 1100 не бяха класирани - 915 от София и 195 от страната, защото балът им беше достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те са участвали автоматично във второто класиране, в което не са били класирани 790 ученици. От тях 163 са от страната, а останалите ученици са от София. Към настоящия момент тези 790 ученици не само имат правото, но и задължението да се включат в третото класиране. Но тези ученици, ако са решили, може да кандидатстват в училища към Министерството на културата, в спортни или в частни училища, обясни началникът на РУО в София-град.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните. При първото класиране в София бяха закрити четири професионални паралелки. Сега, след като приключи записването на третото класиране,