0

С тудентите ще могат да сменят всяка година вуза, в който следват.

За да карат обучаващите се по един или няколко семестъра в различен университет, висшите учебни заведения трябва да са се обединили в общо звено.

То може да бъде на териториален, тематичен или смесен принцип. Така например, обединението може да бъде между университети в само София или пък такива, които подготвят бъдещи икономисти.

За целта вузовете в новото звено ще създават общи програми. Кандидатстудентските им кампании също ще са съвместни. Важното е новото обединение да бъде само между държавни или само между частни висши училища.

Създаването му ще става със специален закон. Вузовете от новото звено ще приемат учредителен акт за създаването си.

След това Националната агенция за оценяване и акредитация трябва да даде положителна оценка за разкриването му, а след зелена светлина от депутатите решението ще се публикува в „Държавен вестник“. 

База

Съставните висши училища ще запазят статута си на юридически лица.

Обединението ще има самостоятелно наименование и самостоятелни органи за управление - ректорски и академичен съвет.

Имущество на новото звено ще бъде различно от това на висшите училища в състава му. След решение на академичния съвет обаче ще имат право да отстъпват на своите партньори за ползване своите бази и съоръжения.

Обединението ще може да споделя и академичния си състав. Така един и същ професор ще може да води лекции пред студенти в няколко вуза и часовете да се начисляват към месечния му норматив.

Освен процент от всеки университет от обединението новото звено може да получава и финансиране по държавни проекти, дарения, извършени обучения, договори за съвместна научноизследователска дейност с индустрията и др.

Очакваните резултати зависят от типа обединение и целите, които то си е поставило.

То може да се стреми към повишаване на международната и на националната видимост на висшите училища, привличане на повече студенти и инвеститори, създаване на ефективен механизъм за съвместно обучение, съвместно участие в мащабни научни проекти и т.н.