0

М ежду 6,85 и 11 лева струват зеленчуците за шопската салата от пазарите и магазините в страната. Това показва сравнение на цените на продуктите на сайта foodprice.bg.

Според тях най-скъпи са доматите в Благоевград и Стара Загора, където килото струва 4 лева. Най-ниски са цените им пък в Пловдив и Добрич, където килото струва между 2,50 и 2,80 лв. Другият зеленчук за традиционната българска салата - краставицата, струва от 1,90 до 3,75 лв. за кило. От справката не може да се направи изводът, че най-евтино е там, където има най-много градини със зеленчуци. Например в Пазарджик цената е 1,90 лв. за кило, но в Югозападна България, където също има много оранжерии, цената е най-висока, или 3,75 лв.

Продукти

Цената на лука тази година е значително по-висока, като дори изпреварва тази на краставиците. В момента най-скъпия лук купуват в Стара Загора и Варна, където килото е между 3,25 и 3,30 лв. Най-евтин пък е в Сливен и Бургас. Там потребителите плащат 2,45-2,60 лева за кило.

Така, ако купим от зеленчуците по кило, където са най-евтини, ще ни струва 6,85 лв., а най-солената сметка е 11,05 лв.

При сиренето също има сериозни разминавания на цените в страната. Например в Ловеч и Плевен то струва 14,45 лв. за кило. Перник пък е рекордьор по скъпотия, както „Телеграф“ писа, като килото там гони 20 лева.

Намаление

В последните месеци у нас цената на олиото намалява, като в момента е със 75 ст. по-евтино спрямо началото на тази година. Средната стойност за страната е 4,08 лв. за литър, като много търговци обявяват промоции и го предлагат за 2,50-2,60 лв. за литър. Според цените, обявени в правителствената платформа, от 9 държави в ЕС в четири цената е паднала в последната половин година. Освен у нас поевтинява олиото в Хърватия, Румъния и Австрия. Най-значително е намалението в Австрия, където цената е паднала с над 1 лев и литър се продава за 6,05 лв. В Хърватия и Румъния спадът е по-нисък, но пък е по-евтино отколкото у нас. В Хърватия потребителите купуват литър за 3,89 лв., а в Румъния за 3,98 лв. за литър.