0

Л юбимата градинка на покойната ни актриса Татяна Лолова до блока й в столичния квартал „Гео Милев“ ще носи нейното име, реши на  заседание вчера комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.

Кметът на района Георги Илиев е автор на доклада за “именуване на поземлен имот за озеленяване с името „Градина Татяна Лолова“ и за благоустрояването му”, създаден по желание на живеещите в района и местната администрация.

Място 

Мястото на градинката ще бъде до бл. 266, ул. „Андрей Николов“ № 22 в жк „Гео Милев“, където до края на дните си живя Татяна Лолова. С изграждането на градинката нейните съседи и почитатели ще почетат големия талант на актрисата и нейния принос към българската природа. Според доклада на кмета мястото ще бъде облагородено и залесено, като ще има възможност за извършване на разнообразни рекреационни дейности, като най-вероятно ще има и детска площадка. "Татяна Лолова беше сърцето на квартала, всички я познаваха и обичаха. На това място трябваше да има 12-етажен блок, жителите на квартала се пребориха то да остане озеленено пространство. Има и пейка, на която поставихме табелка с името на голямата актриса", каза Георги Илиев по време на заседанието в защита на доклада за именуване на зелено пространство в София с името на Татяна Лолова, пише stolica.bg. От района вече има изготвен проект, който предстои да бъде представен в комисията.

Поклон 

Звездата на българския театър и кино си отиде завинаги от този свят миналата година през март вследствие на мозъчносъдово заболяване. Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка й е от руско-украински произход, а баща й Желязко Лолов е счетоводител. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински. Лолова играе в спектакъла до 2017 г., като прави над 300 изиграни представления в България и чужбина.