0

- Добрине, откога сте спасител на плажа и как избрахте тази професия?

- Това за мен е девети сезон. Аз съм от Варна, израснал съм на морето и по плажовете. Още от малък мечтаех да стана спасител. Аз съм бивш ватерполист и още на 17 години изкарах курса за водно спасяване и оттогава работя.

- Какви опасности крие морето за плажуващите?

- Морето е опасно! Винаги трябва да се влиза в него предпазливо и с едно наум! Най-честите проблеми с безопасността са, че хората не знаят какво означава флаговата сигнализация и я пренебрегват. Друг основен проблем е, че къпещите се не се съобразяват със съветите ни. С всяка изминала година посетителите на варненския плаж стават все по-недисциплинирани. Не ни уважават! Нападат ни както вербално, така и физически. Не спазват нашите предупреждения, които са изцяло за тяхната лична безопасност. Неведнъж се е случвало при „червен флаг“, когато влизането в морето е забранено, хора да не спазват нашите указания и когато им свирим, да излязат или да напуснат конкретна зона с дънни ями или подводни течения, да ни обиждат и да ни показват неприлични жестове. Минути по-късно същите тези хора са бедствали и сме ги спасявали от удавяне. За щастие за тези девет сезона на морето аз нямам нито един трагичен случай, но за сметка на това съм спасил много хора.

- Получавате ли съдействие от страна на полицията при проблем с плажуващите?

- Много е важно в нашата работа да получаваме съдействие от страна на органите на реда, защото фактически ние нямаме никакви правомощия, а често ставаме обект на агресия. В работата ми всекидневно се налага да общувам с всякакви хора, като част от тях са пияни и агресивни.

Българинът разбира само от санкции! Трябва да има поне двама дежурни полицаи, които да отговарят само за безопасността и спазването на обществения ред по плажната ивица в града, за да могат бързо да се отзовават и реагират при възникнали ситуации.

Преди хората гледаха на спасителите с уважение и признание, а сега не ни взимат насериозно. Ние сме тук, за да помагаме, да спасяваме човешки животи, а не да вредим и да пречим на плажуващите.

- Какви съвети за безопасност може да дадете на хората, за да изкарат едно безопасно летуване на морето? 

- Никога не влизайте във водата след обилно хранене, употреба на алкохол и наркотици! Това е едно от най-важните правила не само за безопасност в морето.

Скоро започват горещниците. Особено важно е възрастните хора, децата и гражданите с хронични заболявания, високо кръвно, болно сърце и др. да посещават плажа до 11 ч. сутрин и след 16 ч. следобед.

Родителите никога да не изпускат децата си от поглед на плажа! Изключително важно е да знаят, че дете до 12 години никога не трябва да влиза в морето без възрастен придружител.

Преди време имахме инцидент с едно дете, което започна да се дави и ние го извадихме. За щастие то оцеля, медицинските екипи на плажа го реанимираха успешно и го откараха с линейка в болницата. Час по-късно майка му дойде на спасителския пост да го търси! Тя била в близкото заведение и пила бира с цаца! Това е недопустимо!

Призовавам още хората, които не могат да плуват, да влизат в морето само до кръста, защото лесно могат да попаднат в яма и изведнъж да усетят, че нямат дъно под краката си.

Паниката е най-лошият съветник в морето. Винаги при опасност във водата човек трябва да опита да запази самообладание. Да маха с ръце и да вика за помощ, за да привлече внимание. Ако успее да се владее, то той може да легне по гръб във водата и да изчака идването на помощ.

Ние винаги слагаме предупредителни знаци по плажа за наличието на дънни ями и подводни течения, за които хората трябва да внимават и спазват.    

- Все още е рано за появата на мъртво вълнение, но какви съвети може да дадете, ако човек попадне в такова?

-  Морските хора казват, че в първите дни на август морето се обръща, започват да духат есенните ветрове, които менят непрекъснато посоката си, излизат вълнения и мъртво течение, известно още като солуган. То в Черно море се появява обикновено след Преображение (6 август), но според синоптиците това може да стане, когато североизточният вятър духа няколко дни поред.

„Мъртвакът“ представлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече вълни се получават, докато другата вълна е с друг цвят и там е по-спокойно. Мъртвото течение може да се образува дори на 5-10 метра от брега. То невинаги се вижда с просто око. Наглед морето може да изглежда спокойно. След като е имало силен вятър няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река.

Мъртвото вълнение се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно.

- Как да реагираме, ако попаднем в мъртво вълнение?

- Най-важното е да не се паникьосваме. Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения. Другото основно правило е да пазим силите си! Да плуваме не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега. Ако рипът е тесен (до 5 м), бързо ще излезем от него. Това течение не е много продължително и след около 5 мин. ще ни остави на спокойствие. След това трябва да плуваме 50-100 м встрани, а после към брега. Ако веднага поемем към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и да попаднем отново в него. Рипът никога няма да ви завлече на дъното. Това не е водовъртеж или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега навътре в морето, но не и надолу към дъното.

- Какво ви дава и какво взима професията на спасителя?

Едни от най-големите предимства на работата на спасителя е на първо място чувството на удовлетвореност за това, че помагаш, че спасяваш човешки живот. Не на последно място е и вниманието от страна на нежния пол, които винаги са били привличани от харизмата на морските спасители.

Това е той:

Добрин Добрев е от Варна

Той е бивш ватерполист и настоящ спасител на варненския плаж

Грижи се за безопасността на плажуващите вече девети пореден сезон

Поема тази изключително отговорна позиция още на 17 години, като сбъдва детската си мечта

През студените месеци работи в автосервиз, но като всеки варненец сърцето му е на морето

*Автор: Любомир Славов