0

Е дно от най-страшните неща след земетресението в Турция бяха погледите на отчаяните хора. Не толкова самите разрушения, а погледите на близките, които с надежда стоят отстрани и чакат. Хората ни посрещнаха като спасители и въпреки болката си с отворени обятия“, това коментира Калоян Дончев, ръководител на екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“, който беше изпратен на мисия в Турция след земетресенията.

Неговият екип от над 50 обучени пожарникари бе отличен с приз по време на традиционните годишни награди „Пожарникар на годината“.

Бедствие

Дончев коментира, че мисията там е била една от най-трудните за екипа му. Той уточни, че работил заедно и с други чуждестранни спасители. Българският екип е успял да спаси 4 човешки живота, сред които и този на едно дете. Дончев открои пътуването до пострадалите райони, ниските температури и гледките на място. „Нашият екип се готви вече от почти десет години и сме достатъчно добре подготвени за всички трудности, които срещнахме, и смятам, че се справихме по възможно най-добрия начин“, каза още той. По думите му въпреки подготовката им това е било най-голямото бедствие, на което той и екипът му са били. Според него са успели да преминат през трудностите на терен, защото всичко е било отработено предварително при обучения и тренировки. „Вече се възстановихме психически, но действително беше много тежко“, допълни огнеборецът. Дончев разказа още, че в град Бесни българските спасители са се запознали с местния началник на пожарната, който е местен, и ги е приел с надежда и радост. Той им е казал, че познава всеки човек в града и изпитва много силна болка и тъга от случващото се. Българският екип е работел успешно с екипи от Китай, Русия и Венецуела.

Благодарност

На церемонията „Пожарникар на годината-2022“ президентът Румен Радев награди екипите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична община, 16-а авиационна база Враждебна, Военномедицинска академия, Българския червен кръст и Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасителните операции в Турция. Голямата награда „Пожарникар на годината“ отиде при главен инспектор Георги Тодоров от Горна Оряховица. „За мен е чест и достойнство да служа на България. Винаги съм искал да съм огнеборец. Това беше детската ми мечта“, коментира Тодоров. Той прие приза като награда за дългогодишния му труд в редиците на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Тодоров изрази своята благодарност към ръководството на Регионалната дирекция във Велико Търново, където работи.