0

„За мен „Златната липа“ е една от най-красивите и стойностни награди, които съм получавал“, благодари актьорът Любен Чаталов, който през уикенда получи специалния приз на филмовия фест „Златна липа“ за цялостен принос в киното. 

Свое дръвче в Алеята на липите посади той и откри звезда с името си. На въпрос какво го свързва с Града на липите, секссимволът на 80-те отвърна: „Младостта. Тук някога снимах с любими колеги, които вече ги няма…“ Заедно с Иван Иванов Любен Чаталов е от малкото актьори в България, които предпочитат да се снимат в киното, отколкото да играят на театралната сцена. „Не съм имал време да мисля за театър. Винаги съм бил толкова зает, че се чудя кога съм успял да се оженя, че и деца да имам“, каза с неизменното си чувство за хумор Любен Чаталов.

Посади дръвче.

 Посади дръвче.

Роли 

Десетият кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ беше официално открит с красива церемония в Старозагорската опера. Стотици дойдоха, за да аплодират любимците си от екрана. Освен актьора с най-сините очи, тук бяха Васил Банов, Мария Статулова, Катерина Евро, Антон Радичев, Йоана Буковска-Давидова, Гергана Стоянова, Христофор Недков. След музикалната програма беше прожектиран кратък филм с откъси от най-запомнящите се роли на Любен Чаталов. „В деня, в който се закрива Международният фестивал в Кан и се открива фестивалът в Стара Загора.

Макар мащабите да са различни, това са празници на киното и със сигурност има приемственост между тях. Дай Боже, български филми, представени в Стара Загора, да бъдат част от фестивала в Кан“, пожела Камен Балкански, бивш и.д. директор на НФЦ. „Когато през 2013 година се зароди идеята за този кинофестивал, имаше много скептицизъм. Искахме да показваме ново, интересно, европейско кино. Тези 11 години са доказателство, че тогава сме взели правилно решение“, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева.