0

М алка квартална сцена ще бъде изградена в градинката, която ще носи името на актрисата Татяна Лолова. Зелената площ е съвсем близо до блока, в който тя е живяла и е обичала да седи на една от пейките. Градинката е в столичния квартал „Гео Милев“ и за нея вече има идеен проект, на който освен сцената ще има и детска площадка. Пътепоказател пък ще сочи посоките към театри, в които е играла Лолова. Идеята за именуването е одобрена от общинската комисия по култура, предстои да се представи проектът.

Предистория

Теренът, който сега е празен, е бил отреден за строеж на 12-етажна сграда, тъй като е продаден още през 2000 г. През 2013 г. собственикът решава да строи, но жителите на квартала се вдигат на бунт. Татяна Лолова също се обявила в защита на зелената площ и това е станало повод да се запознае с кмета Йорданка Фандъкова. Започва дълга сага, в която общината успява да обезщети собственика на имота със сложна процедура на замяна, която се гласува в Столичния общински съвет цели пет пъти.

Памет

Когато голямата българска актриса почина, на нейната пейка беше поставена табела с името й. „Наехме ландшафтен архитект, който ще представи проекта в общинската комисия по култура. Мястото е 1600 кв. м, не е голямо. Освен сцената ще има фитнес уреди, ще има детска площадка за игра и пейки, защото наоколо няма място, където могат да седнат майки с колички. Сцената е най-вече за децата“, разказа за „Телеграф“ районният кмет Георги Илиев, по чиято идея е проектът. „Няма да правим някакви големи неща, вече по света се правят тематични градини и Татяна Лолова заслужава да запазим спомена за нея по този начин“, допълни Илиев.