0

Д есетки медици излязоха на протест в София. Служители на Спешни центрове от цялата страна тръгнаха на шествие в столицата.

Недоволните се събраха на паркинга на БНБ и се отправиха към сградата Народното събрание, където новите депутати провеждат първото си заседание.

Здравните работници настояват за спазване на обещанието за по-високо заплащане на труда им, като заявиха, че ще издигнат палатков лагер до Народното събрание и ще останат там докато исканията им не бъдат изпълнени. Движението в района на жълтите павета беше затворено. 

„За пореден път сме тук на паветата, защото много години вече ни подвеждат. Да не говорим за последната, в която бяхме лъгани директно от министър-председател, финансов министър. Нямаше промени в болниците, отговорността се прехвърли на административните директори, без да се коментира дали изобщо имат възможност да изпълнят условията за увеличение на възнагражденията или не. За това в момента в някои болници получават по-нормални заплати, а в други не са мръднали изобщо. Следователно работата не беше свършена още от правителството на г-н Петков. Оттогава са очакванията ни от министър Сербезова. Като цяло и в момента служебният здравен министър се оправдава с това, което е наследил“, обясни пред „Телеграф“ д-р Адриан Симеонов, председател на здравния сектор към синдикат „Защита“, които са организатори на протеста.

По думите му в момента са обещани промени и отново да бъдат хвърлени на парче пари, с които да се задоволят определени групи за известно време.

Симеонов заяви още, че голяма част от работещите в гилдията едвам издържат, получавайки по 800 лева заплата в центровете за спешна помощ.

Заместник-председателят на синдиката обясни, че категорично подкрепят исканията на медиците в спешните центрове за достойни възнаграждения, нормални условия на труд и категория на труд.

„Това, което поискахме, е бих казала скромно на фона на труда, който полагат те и на възнагражденията на колегите им в европейските страни. А именно основна заплата от 2600 лева за лекар, да бъдат диференцирани спрямо сложността на труда заплатите за фелдшер, парамедик“, допълни тя.

При протестиращите слезе народният представител от „Възраждане“ Деян Николов, който заяви, че партията подкрепя техните искания.

В ранния следобед протестиращите медици тръгнаха на автошествие в централната част на София. 

Telegraph.bg

Telegraph.bg

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Депутатът от "Възраждане" Деян Николов слезе при протестиращите

 Депутатът от "Възраждане" Деян Николов слезе при протестиращите
Ерол Емилов