0

Д епутатите да не бъркат Народното събрание с ресторанти, барове, дискотеки. Това коментира специално за „Телеграф“ стилистът на звездите Стоян Апостолов-Стоянски. Според него това, което се наблюдава в парламента като дрескод, е недопустимо.

Мода

Мъжете в този парламент се оказаха традиционалисти, но това, че част от тях си забравиха вратовръзките за откриването на парламента, е знак на неуважение, смята стилистът. При жените пък имаше някои странни цветови решения и тоалети, с които дамите биха обрали точките, но в кръчма или пък на дискотека.

Блузи с богато жабо, подходящи за опера, тениски, скъсани дънки – парламентът е виждал всичко. “Към мястото, откъдето се управлява държавата и където се гласуват законите, трябва да има респект. Освен че трябва да изпълняват задълженията си със съвест, управниците трябва да се отнасят с уважение както към тази сграда, така и към хората, които са ги изпратили там. В световен мащаб има етикет на обличане, който би трябвало да важи и у нас“, категоричен е Стоянски. Според него народните представителки трябва да избягват деколтетата, а голите гърбове, с които в предишни народни събрания някои от тях се появяваха в пленарна зала, са категорично забранени. „Те трябва да изглеждат елегантно и много обрано“, коментира стилистът. Неговата препоръка е дамите да се обличат по-често в сако и панталон, съчетани с поло яка или пък пола, чиято дължина обаче в никакъв случай да не е над коляното. Негови колеги пък определиха като абсурд навика на някои депутатки да ходят с костюмчета със сако до пъпа, които разкриват несъвършенства по фигурата им, прилепнали роклички или фусти на няколко реда. Стилисти определиха като демоде и стила на някои парламентаристки, които наблягат на флоралните мотиви и се движат като разцъфтели полянки.

Стоян Апостолов-Стоянски коментира и цветовете, които според него не бива в никакъв случай да са неонови. „Не казвам народните представителки да ходят само в черно и бяло – коментира той тенденцията от откриването на парламента. - Тук не говорим за абитуриентски балове и тържества обаче. Хората, които са там, трябва да изглеждат по подобаващ начин“.

Вратовръзки

„Мое мнение е, че вратовръзката за мъжете е ако не задължителна, то поне препоръчителна“, каза Стоянски. Според него тя придава елегантен завършек на мъжките тоалети. „Но това е най-малкият ни проблем в момента“, коментира той и изброи случаи, в които депутати се появяват по тениски, къси ръкави и оръфани дънки.

Парламентът е на старта си и още не сме видели драстични нарушения на дрескода, на каквито станахме свидетели в предишни народни събрания. Въпреки това стилисти отхвърлят категорично бели шифонени блузки, под които прозират презрамки и чашки на сутиени, особено ако дамите забравят сакото и покажат прелестите си на всички. Като недопустими се определят и някои плюшени материи, с които народните представителки могат спокойно да полегнат пред телевизора, когато се приберат от работа.

Към препоръчителните забрани в парламента спадат още бонбонено розовото и яркочервеното, което е твърде натрапчиво като фон и събужда негативни реакции.