0

К ойто може да помогне, защото складовете ни за хранителни продукти са празни. С този апел се обърна към в. „Телеграф“ отец Григорий от приюта за бездомни в софийското село Нови хан. „Зимата бе мека, а и бяхме посъбрали дърва, та позакърпваме положението с топлото, но откъм хранителни продукти сме много зле, всичко е празно. Имаме нужда от боб, леща, ориз, грах, олио, млечни продукти – зная, че са им високи цените, благодарни сме за всяко добро. Месо също трябва. Въпреки че периодът е постен, не можем да държим хората само на неблажна храна – все пак 50% от обитателите са деца“, въздъхна свещеникът.

Откакто баща му отец Иван получи инсулт в края на декември, в момента грижите по набирането на храни и средства са изцяло на неговите плещи.

Литургия

„Гледам стриктно сметките за тока да са платени, защото жилищната част и храмът сме на един електромер. А ако го спрат, няма да може да се води богослужение, литургия, което също е много важно за нас“, отбеляза Григорий.

На въпрос има ли постъпления по банковите сметки той отговори: „За пари аз не обичам да говоря, тъй като баща ми е титуляр по тези сметки. Но от него разбрах, че и те са празни. По Коледа традиционно имаше раздвижване от страна на милосърдни жестове, но след това всичко тръгна надолу“, каза свещеникът.

Запитвания

На фона на това в приюта ежедневно имало запитвания за настаняване на хора от цяла България – бедни, бездомни, безработни – клетниците на държавата. „Обаждат се от социални служби, от къде ли не – от Пирдоп имаше молби, от Троян. Но зимният период, образно казано, се пукаме по шефовете. Ето сега един дядо се обади от София. Настанил своя братовчедка в дома си, защото някакви измамници й взели апартамента. Оплаква се човекът, че няма как да я гледа с неговата пенсия, а има и семейство. И ме пита: „Отче, дали не можете да я приемете при вас“, дава пример Григорий.

А относно здравето на баща му той информира: „В края на миналата година отец Иван бе приет по спешност в болницата в Монтана с инсулт. Там стоя една седмица. Слава на Бога, сега е по-добре, възстановява се. Беше доскоро в Нови хан, а в момента е в Лом“.

Крадци ошушкали къщите в Якимово

Освен в Нови хан, приюти, основани от отец Иван, има и в монтанското село Якимово и кюстендилското Коняво. В тях бяха закупени (или получени като дарение) къщи. Идеята бе да се създадат самодостатъчни стопанства, тип израелските кибуци, в които в един момент хората от Нови хан да бъдат разквартировани и сами да поемат живота си в ръце. „Идеята не се реализира на 100%. В Коняво има една къща, но в Якимово са стотина. Там половината не са годни за обитаване, тъй като системно ги разбиват крадци. С хората, които настаняваме, също някой трябва да работи. Те нямат умения да гледат животни, селскостопански култури. Каквото зависи от нас, правим го, но в крайна сметка не можем да постигнем достатъчно количество за изхранване“, обясни духовникът. Даде и адрес за изпращане на дрехи в село Якимово на ул. „Георги Димитров“ №133. „Само хората да не изпращат дрехите в Нови хан, защото после превозът към Монтанско ни е допълнителен разход“, призова чистосърдечно свещеникът, който цепи всяка стотинка, за да държи приюта над чертата на фалита.